Kontakta oss

INRIKES

Socialdemokrater förminskar hotet från högerextrema på årsdagen av Utöya – stark kritik från överlevare

Publicerat

den

ÅRSDAGEN AV UTÖYA På årsdagen av det högerextrema terrorattentatet i Oslo och på Utöya varnar de ledande socialdemokraterna, Nalin Pekgul och Ann-Sofie Hermansson varnar för vänstern. Dessutom beskyller man Vänsterpartiet och Miljöpartiet för att ha band till det man kallar för ”vänsterautonoma”. Nu får de bägge socialdemokraterna stark kritik från överlevare från Utöya.

Idag är det exakt sju år sedan högerterroristen Anders Breivik mördade 77 människor i Oslo och på Utöya. Offren på Utöya hade bestämts på förväg på grund av deras politiska åsikter. De var nämligen demokratiska socialister. I Nalin Pekgul och Ann-Sofie Hermanssons debattartikel lägger man däremot fokus på att förminska högervåldet. Faktum är att de bägge socialdemokraterna inte ens vad som hände på Utöya där 69 människor mördades för att de låg till vänster på den politiska höger- och vänsterskalan. Hälften av de 69 personer som mördades var under 17 år.

I debattartikeln går Nalin Pekgul och Ann-Sofie Hermanssons till angrepp mot både Vänsterpartiet och det sitt eget samarbetsparti, Miljöpartiet. Enligt de bägge socialdemokraterna vill den så kallade ”ytterkantsvänstern” och delar av V och MP sätta ljus på den växande naziströrelsen och rasismen för att islamistiska extremister ska slippa granskning. Ett grundlöst påstående som är lätt att motbevisa då delar av den svenska ”yttervänsterkanten” har deltagit som frivilliga soldater i kriget mot Islamska Staten och Al Qaida i Syrien.

”Ytterkantsvänstern, inklusive delar av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, vill sätta allt ljus på nazism och rasism. Detta för att slippa kritisk granskning av den islamistiska extremism och de vänsterautonoma grupper som man har band till och uppfattar som ett politiskt stöd.” skriver Pekgul och Hermansson.

Får kritik av överlevare

På Facebook riktar Utöya-överlevaren Ali Esbati stark kritik mot Nalin Pekgul och Ann-Sofie Hermansson. Bland annat kallar han deras debattartikel för en ”sorglig påminnelse om vad tidsandan kan göra med folk”. Esbati skriver även: ”Det här hade känts provocerande vilken dag som helst. Just idag lite extra mycket.”.

Det är fler personer än Ali Esbati som har reagerat hårt på den socialdemokratiska debattartikeln. På sociala medier som Instagram jämförs artikeln med Donald Trumps uttalande förra året där han påstod att antifascister och högerextrema nazister är lika illa. Ett uttalande som mötte stark kritik från mängder av amerikaner. På Twitter kallas debattartikeln bland annat ”vidrig” och ”makaber”.

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se