Kontakta oss

LIVSSTIL

Lever du i en våldsrelation utan att veta om det?

Publicerat

den


RELATIONER
| Många gånger vet vi inte om att vi lever tillsammans med våldtäktsmän och misshandlare. Vi tänker att våldtäkter endast sker i mörka parker om nätterna eller på krogtoaletter när vi lämnat våra glas obevakade. Vi tänker att misshandel är ett knytnävsslag i ansiktet, brutna armar och revben, men då glömmer vi bort alla steg som kommit dessförinnan.

Vi avfärdar elaka kommentarer med att vi var med och provocerade fram dem, vi blandar ihop svartsjuka med kärlek. Vi tänker att våldtäktsmän och misshandlare inte kan vara varma, omtänksamma och fina mellan varven.
Vi bortförklarar kontrollerande beteenden med att personen själv är osäker, och vi visar lojalitet genom att anpassa oss. Vi skalar av våra intressen, tappar kontakten med vänner och omvärlden. Långsamt, en bekant åt gången.
Så diskret att vi till en början inte märker av det.

Kommentarerna om hur vi ser ut, klär oss, pratar och beter oss har sakta, omärkbart, flyttat in i vårt sinne.
Det ligger som en skugga över oss. Förlamar oss.

När han säger att du inte är någonting värd, tror du honom.

Konflikter slutar alltid med att de är du som gråter och ber om förlåt, trots att det var du som till en början var den sårade. Du blir ett med skulden.
Det är till slut den enda vän du har kvar.

Många gånger vet vi inte att vi lever med våldtäktsmän och misshandlare.
Vi ser inte personerna vi älskar som förövare.
Men alla kan vara någons bror, någons son, någons trevliga kollega och bästa vän. Någons partner. Kanske till och med din partner.

Om du befinner dig i en relation som passar in på de varningstecken du läser om i länkarna nedan, radera historiken och sök hjälp. Det finns kristelefoner och skyddade boenden. Du kan få stöd av erfarna personer med kunskap i ämnet. Och kom ihåg – ingenting av det här är ditt fel.

Du förtjänar mer än den vardag du fastnat i. Du är mera än orden han kallar dig. Du är mera än det han minimerat dig till. Du är inte värdelös. Du har inte gjort dig förtjänt av detta. Du har inte skapat denna tillvaro själv, och du är inte att beskylla för hur det har blivit.

Våld i nära relationer är oroväckande vanligt.
Det förekommer våld i både heterosexuella och samkönade relationer.
Det förekommer våld i polyrelationer, i panrelationer och i alla andra typer av stjärnfamiljer.
Kvinnor kan vara såväl offer som förövare.
Hur det ser ut i just din relation behöver inte vara såsom jag beskrivit det här.
Men du ska aldrig, oavsett vem du är eller hur du definierar dig själv och din sexualitet, behöva leva med en person som gör dig illa.

Du är så värdefull och fantastisk.
Jag vet att det är svårt och känns omänskligt läskigt att ens tänka tanken att lämna människan du trodde att du skulle tillbringa resten av ditt liv med, men tänk tanken ändå.

Du är värd mera än en tillvaro av rädsla, ångest och gråt.
Du är värd mera än de underliggande hoten, det sexuella tvånget, de manipulativa orden, det kontrollerande beteendet, svartsjukan, kränkningarna och det fysiska våldet.

Du är värd allt vackert som kommer i din väg.
Låt aldrig någon annan intala dig något annat.

http://www.varningstecken.n.nu
http://www.roks.se
http://kvinnofridslinjen.se/

Linn Larsdotter – Socionom, krönikör och aktivist
linn.larsdotter@aktuelltfokus.se