Kontakta oss

EKONOMI

Liberala förslaget: ”Privatisera svenskarnas vattenförsörjning”

Publicerat

den

KAPITALISM Efter åratal av massprivatiseringar i Sverige förslår den liberala tankesmedjan Timbro att det svenska dricksvattnet måste privatiseras. Det liberala förslaget kommer lägligt nog mitt under det pågående extremvädret som orsakat omfattande torka över stora delar av landet.

Förslaget om att privatisera svenskarnas dricksvatten har publicerats på Timbros hemsida. Författaren bakom det hela är den liberala debattören Fredrik Segerfeldt. Segerfeldt har propagerat för privatiserat dricksvatten sedan åratal. Redan 2005 släppte Fredrik Segerfeldt boken ”Water for sale” som öppet förespråkar att privata företag ska ta över statens roll att garantera människor färskt vatten. På så sätt skulle företagarna kunna tjäna ännu mer pengar på människors basbehov.

I det aktuella förslaget från Timbro anser Segerfeldt dessutom att grundvattentäkterna borde säljas till högstbjudande och att vattnet i sin tur bör säljas vidare till de jordbruk som har råd att betala överpriser. Hur många jordbruk som inte hade haft råd med den liberala reformen är inget som framkommer i Tmbroförslaget.

”Sälj grundvattentäkterna en och en till högstbjudande, som sedan får sälja vätskan till de jordbrukare som är redo att betala.”, skriver Fredrik Segerfeldt på Timbro.se

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se