Kontakta oss

OPINION

Svenskt Näringslivs propagandacentral vill göra rent dricksvatten till en klassfråga

Publicerat

den

LEDARE Just nu pushar Svenskt Näringslivs propagandacentral, Timbro, för att staten ska sälja ut den svenska vattenförsörjningen och privatisera dricksvattnet. Förslaget är inget skämt eller flummigt utspel för att få uppmärksamhet. Det här är på riktigt.

För den som vill läsa förslaget i sin helhet så är det författat som ett reportage på Timbros hemsida. Bakom reportaget står liberalen Fredrik Segerfeldt som tidigare har skrivit en hel bok om vikten av att privatisera dricksvattnet.

En gång i tiden gick Svenskt Näringsliv och Timbro i bräschen för att Apoteket, Posten och en rad andra statliga bolag skulle privatiseras. Med Alliansen vid makten fick lobbyisterna lön för mödan. Regeringen Reinfeldt höll med och bolag efter bolag såldes ut. Resultatet: förlorade miljardintäkter och försämrad samhällsservice för miljontals svenskar.

På många sätt är Sverige redan extremt. Vi är de enda i världen som ger riskkapitalister skattepengar för att profitera på sina barns skolgång. Men nu vill Svenskt Näringsliv med flera alltså höja ribban ytterligare genom att sälja ut våra gemensamma vattenresurser.

Det spelar ingen roll vilka argument de än må ha för att privata företag ska ta över vattenförsörjningen. Precis som med elen förstår nog de flesta att företagen är ute efter att tjäna pengar. När det är kallt så stiger förbrukningen och när förbrukningen stiger så passar elbolagen på att höja priserna. Med en privatiserad vattenförsörjning kommer liknande scenarion givetvis hända när det är torka. Bara tänk vad det hade kunnat kosta enskilda landsting vid den form av brandbekämpningar som vi ser i stora delar av landet just nu.

Färskt och rent vatten är ingen klassfråga i Sverige idag. Här behöver vi bara sätta på kranen för att få tillgång till vatten. Till och med våra toaletter har rinnande färskt vatten. Så ska det givetvis fortsätta vara.

Med en liberal högervinst i årets riksdagsval är det högst troligt att Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson kommer ta vid där Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson slutade 2014. Fler utförsäljningar och anarkistiska avregleringar kommer komma som brev på posten. Vänta och se bara. Om det blir svenskarnas vattenförsörjning återstår att se, men med tanke på att Svenskt Näringslivs propagandacentral börjar lyfta frågan i extremvärmen är det verkligen inte omöjligt.

Jag är övertygad om att majoriteten av svenskarna sympatiserar med den socialistiska grundtanken att gemensamt ägande är bra. Åtminstone när det gäller livsviktig och nödvändig infrastruktur som rent dricksvatten. Därför är det viktigt att uppmärksamma Timbros sjuka förslag och visa allmänheten vad som väntar om den liberala högern får bestämma. Det här förslaget är nämligen så sjukt att det får Mr Cools texter att framstå som kärlekspoesi i jämförelse.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se