Kontakta oss

LEDARE

Varför vägrar högern tala om gängproblemen utanför storstäderna?

Publicerat

den

LEDARE Det är som att mindre städer som Trollhättan, Hässleholm och Eskilstuna inte riktigt räknas idag. Trots att där finns grov organiserad brottslighet och exakt samma problem som i storstäderna är det som att högern inte bryr sig. Av allt att döma tycks det gälla någon slags konsensus kring att så länge skiten inte sker i storstädernas förorter så är det inte värt att prata om.

Den lilla orten Tving i Blekinge har blivit centrum för Hells Angels. Att verksamheten har inneburit ökad kriminalitet råder det inget tvivel om. Samma problem finns idag i Sandviken, Svenljunga, Sala, Säffle, Borlänge, Fagersta och Ljungby. Resultatet av den MC-relaterade gängkriminaliteten i dessa kommuner har hittills inneburit utpressade småföretagare, ökad narkotikaförsäljning och grova ekobrott. Om man anser att gängen i förorterna är ett problem i Stockholm borde det inte vara svårt att räkna ut hur människor påverkas på orter där polisstationen stänger klockan 15.00.

De som fastnar i kriminella gäng är knappast välmående läkarungar och pappas pojkar – det är framförallt arbetarklassungdomar utan framtidstro – och de blir grundlurade. De kriminella gängen fungerar allt som oftast som våldsamma pyramidspel där det är underhuggarna som står för ruljansen. Snabba pengar och status är lockmedel men i verkligheten kommer de snabba pengarna försvinna lika fort som de kommer in, och den där drömmen om att förvalta pengarna kommer allt som oftast bara förbli en dröm för de flesta. Många av de som lockas får spendera sina liv i fängelse. Eller så riskerar de att bli mördade eller tillbringa ett liv i ständig stress och press.

Foto: Faksimil på Youtube

Samtidigt som Moderater och Sverigedemokrater talar om militärer i Rinkeby struntar de i förfallet i Ronneby – tystnaden slutar inte där. Högerns tystnad gäller även klassfrågor av diverse slag.

I Båstad och i Vellinge lever man tills man är 86,3 respektive 85,6 år gammal. Vilket kan jämföras med Bjuv och Bromölla där motsvarande ålder är 81,4 respektive 82 år. I Munkfors är medellivslängden 74,87 jämfört med Danderyd där man lever tills man blir cirka 86,4 år. Anledningen till att det finns kommuner där människor lever 12 år längre än människor i andra kommuner är klass. Samtliga kommuner i topp är kommuner som har en hög andel välbärgade medborgare. I dessa kommuner bor de 20 procent av befolkningen som äger nästan 90 procent av landets ekonomiska resurser. Samtidigt har vi kommunerna i botten, kommuner med nedlagda industrier, arbetslöshet, centraliseringsdrabbade och utsatta för påtvingade marknadsanpassningar. Här bor vanliga människor som mest av allt bara vill ha en schysst vardag innan de ska dö i förtid. För det är ju faktiskt så verkligheten ser ut.

Klassamhället leder till att människor dör helt i onödan. Men var är protesterna? Var är dreven när politikerna upprätthåller klassamhället? Var är vreden över de kapitalister som skapar sig förmögenheter på andra människors bekostnad? Svaret är rätt givet, inte hos högern.

Nej, här är det visst tystnad som gäller. Här är det inga upprörda snutar som ojar sig om samhällets sammanbrott. Ej heller några borgerliga ledarskribenter som kräver krafttag eller högerpolitiker som talar om systemkollaps. Anledningen till att högern inte pratar om det här är för att det är så här samhället ska se ut enligt dem.

Vanligt folk är inte så spännande såvida de inte kan utnyttjas som propaganda. Det är därför liberaler och konservativa skriker sig hesa över gängkriminella i förorterna men skiter i den organiserade gängbrottsligheten utanför storstäderna.


Kim Fredriksson

kim.fredriksson@aktuelltfokus.se