Kontakta oss

NOTISER

Litauiska byggarbetare jobbar för 15 kronor i timmen

Publicerat

den

tele2-arena
OTRYGGA SVERIGE
| Stora svenska byggföretag har satt i system att utnyttja lågavlönad arbetskraft från andra länder. Ett exempel är det litauiska företaget Staticus som bland annat agerar inom den svenska byggbranschen. Arbetarna på Staticus tjänar endast 15 kronor i timmen visar en granskning som Stoppafusket.nu har gjort.

Stoppafusket.nu har varit i kontakt med en anställd på företaget. Med hjälp av bankutdrag har man räknat ut att han haft en timlön på 15 kronor. Granskningen visar även att personen ifråga jobbar i snitt 174 timmar i månaden. För anställda inom Staticus som vill ha mer betalt kan de välja en 6-dagars arbetsvecka.

Staticus betalar heller inte heller skatt. Arbetar en person mer än 183 dagar i Sverige ska hen betala skatt. Den anställde som stoppafusket.nu pratat med har jobbat i Sverige under flera år.

Staticus blev sedan första januari 2014 kategoriserade som ett fast driftställe. Det innebär att de är etablerade i Sverige och därmed ska bokföra samt betala skatt i Sverige. Före kategoriseringen slapp de bland annat att betala inkomstskatt. Bankutdragen från den anställde visar däremot att Staticus trots sin nya kategorisering inte betalar inkomstskatt och därmed företaget till en massiv lönedumpning och arbetslöshet för svenska byggarbetare.

Det litauiska företaget har arbetat med en rad kända byggen i Sverige de senaste åren. Bland de mest kända återfinns Tele2 Arena i Stockholm, Sandic Hotel Rubinen i Göteborg och Quality Hotel View Point Hyllie i Malmö.

Inte första gången

Det är inte första gången som det litauiska företaget har uppdagats med att utnyttja marknadsekonomins svagheter i Sverige. I december avslöjade Stoppafusket.nu att företaget hade samma låga lön för sina litauiska anställda under 2011 och 2012. En lön som har fortsatt gynna företagsägarna sedan dess samtidigt som arbetarna har fått slita under svåra villkor.

Granskningen finner du här.
.
Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se