Kontakta oss

NOTISER

Moderat gruppledare sprider rasism på nätet

Publicerat

den


BLEKINGE
| Den moderata gruppledaren Patrik Krupa från Blekinge har blivit uppmärksammad i regionala medier under gårdagen efter att ha liknat Malmö vid en krigszon i en kommentar på Rädda Barnens Facebook-sida. Nu kan Aktuellt Fokus avslöja att högerpolitikern ifråga har spridit rasism och islamofobi på sin privata Facebookprofil.

”Som vilda västern…från vilda östern” skriver Patrik Krupa från Olofström på Facebook när han länkar gammelmedias rapportering om polisens massgripande på Rosengård i Malmö häromveckan. Anspelningen på etnicitet är tydlig men tyvärr slutar inte rasismen där. Krupa sprider även islamofobi.

Domedagsprofetian – Muslimerna tar över

Patrik Krupa sprider islamofobiska propagandabilder som är hämtade från den högerradikala kontrajihadrörelsen som tillhör samma tankevärld som exempelvis hatsajten Avpixlat, Sverigedemokraterna och flopprojekten Swedish Defense League och Pegida Sverige. Bland annat sprider han bilden av att islamiska kvinnor i burka är att betrakta som fängslade kvinnor och sist men inte minst, bilden av att muslimer kommer ta över Sverige.

Bilden av att muslimer kommer ta över Sverige anspelar på ett förvrängt citat av förre jämställdhetsminister Jens Orback på frågan om att dra alla muslimer över en kant för det politiskt motiverade islamister bedriver.

Citatet är hämtat från SVT:s Aktuellt efter mordet på den nederländska filmaren Theo van Gogh 2004 då Orback sade att man skulle vara försiktig med att peka ut hela grupper för illdåd begågna av få, och syftade på gärningsmannens politiska övertygelse, islamism. Efter att ha konstaterat att det är viktigt att kämpa för ett öppet och demokratiskt samhälle med mänskliga rättigheter för alla där man motverkar polarisering istället för att göda den sade han följande.

– Det är också ett försvar för dig och mig…nån gång kanske vi hamnar i minoritet och försvarar vi de andras rätt då går vi lite tryggare.

krupa5

krupa1

krupa2

krupa3

Organiserade rasister

Som Aktuellt Fokus har pekat på tidigare valde organiserade internetaktivister kring den högerradikala miljön att skapa drev om det hela. Nästan direkt efter Aktuellts nyhetsinslag började rasistiska högerbloggar förvränga det ministern hade sagt. Bland annat påstod man att Jens Orback hade sagt: ”Vi måste vara öppna och toleranta mot islam och muslimerna för när vi blir i minoritet kommer de att vara det mot oss.”. Citatet är inte bara förvrängt, det är också rasistiskt och anspelar på två konspirationer från kontrajihadmiljön och den rasideologiska miljön. Bland de som har spridit de förvrängda citaten återfinns bland annat Motpol-skribenten, före detta Sverigedemokraten John Järvenpää, före detta SD-ideologen Jan Milld och Anders Breivik.

Den kontrajihadistiska konspirationsteorin bygger bland annat på den israeliska rasisten Gisèle Littman som är grundare av den så kallade eurabiateorin som sprider konspirationsteorin att muslimer ska islamisera och arabisera Europa. Den så kallade islamiseringen och arabiseringen ska enligt Littman vara orkestrerad av Frankrike, dåtida Europeiska Gemenskapen och arabisktalande länder redan på 1970-talet. Konspirationsteorin gör även gällande att dessa ville försvaga och ersätta europeisk kultur för att i sin tur kunna påverka USA:s relation till staten Israel negativt.

I verkligheten var Eurabia titeln på ett nyhetsbrev som publicerades av Comité européen de coordination des associations d’amitié avec le monde Arabe. Syftet var bland annat att inleda mer handel.

Vuxenmobbning av politiska motståndare

Patrik Krupa sprider inte bara rasism och islamofobi. Han har även bedrivit omfattande hån och nedvärderande liknelser på vänsterpartister och socialdemokrater. Hånen och liknelserna har han bland annat spridit på sin privata Facebookprofil men också i diskussionsgrupper på Facebook, exempelvis gruppen ”Alliansens Vänner” där det hela har utmynnat i vuxenmobbning.

En av bilderna som den moderata gruppledaren har publicerat föreställer Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, Ulla Andersson. Bilden föreställer Ulla Andersson i riksdagens talarstol och följs med en kommentar som gör gällande att Ulla Andersson skulle stödja den Nordkoreanska diktaturen.

krupa4

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se