Kontakta oss

Vårdkaoset

Skandalföretagare hindrar coronaskydd till äldreomsorgen

Publicerat

den

Foto: Pixabay

INRIKES    I höstas orsakade Apotekstjänst AB vårdkaos och stabsläge i flera regioner eftersom bolaget inte kunde leverera sjukvårdsmaterial. Nu rapporterar Ekot att samma familjeföretag hindrar coronatester till äldreomsorgen i flera svenska kommuner.

Den 1 oktober 2019 tog Apotekstjänst AB över ansvaret för leveranser av sjukvårdsmateriel till regionerna Örebro, Västmanland, Sörmland, Dalarna och Uppsala. Två dagar senare var kaoset ett faktum. Hundratals operationer fick ställas in på grund av företagsledningens inkompetens. Anledningen var för ägarfamiljen från Lidingö dumpade priset under upphandlingsprocessen och struntade i följderna. Flera sjukhus tvingades in i stabsläge och det hela slutade med att det privata bolaget fick beställa in material från sina konkurrenter. Nu rapporterar Ekot om nya skandaler kring bolaget.

Flera kommuner drabbade

Till Ekot uppger nu flera svenska kommuner att de har hindrats från att beställa skyddsutrustning och coronatester till bland annat äldreomsorgen. Kommuner i Dalarnas län, Stockholms län och Sörmlands län är drabbade men exakt hur många kommuner det rör sig om är för närvarande okänt

Kommunerna som behöver utrustningen till äldreomsorgen ska ha fått beskedet att allt material istället ska gå till regionerna. Enligt Ekot har Apotekstjänst AB spärrat skyddsmaterial mot coronaviruset sedan i början av april.

I början av januari krävde Lidingöfaniljen bakom Apotekstjänst ersättning för vårdkaoset som de själva hade skapat under hösten. I höstas avslöjade Aktuellt Fokus att bolagets bland annat drivs av miljonären och KD-politikern Cecilia Versteegh.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se