Kontakta oss

ARBETSLIV

Lönedumpare hotar granskande journalister med stämning

Publicerat

den

INRIKES Stoppafusket.se granskar lönedumpningen och det utbredda fusket inom byggbranschen. Nu hotas sajten av ett skumraskföretag som kräver att stoppafusket.nu plockar ner alla granskande artiklar om företaget.

Stoppafusket.se är en hemsida som har specialiserat sig på att granska oseriösa företag inom bland annat byggsektorn. De belyser oegentligheter så som osund lönekonkurrens, obehörigt utnyttjande av utländsk arbetskraft och svartjobb. Efter att sajten granskade det polska byggföretaget We can do hotas sajten av stämning. We can do kräver att stoppafusket.se avpublicerar sin granskning av företaget. En granskning där det framgår att det polska företaget har stora brister i sina årsredovisningar, där det bland annat inte framgår hur många byggnadsarbetare de anställer. Förra året hade We can do 393 arbetare i Sverige. Fast enligt stoppafusket.se har företaget inga anställda arbetare.

Kriminell näringsverksamhet

Ägaren och grundaren av We can do heter Marcin T Lagus, en person som har en lång historia av att bedriva kriminell näringsverksamhet. Bland annat har Polska staten likviderat ett av hans bolag, och efter en räd i hans bostad har Skatteverket frusit alla hans tillgångar i den svenska grenen av samma bolag,. Hans företag är också verksamt i Norge och Danmark, och även där visar stoppafuskets.se granskning att företaget bryter mot lagen.

Extremt ovanligt

Aktuellt Fokus har pratat med Anna-Lena Norberg som är ansvarig utgivare på stoppafusket.se som säger att det är extremt ovanligt att de granskade företagen kräver avpublicering. Anna-Lena Norberg berättar även att sajten har gett företrädare för We can do tillfälle att yttra sig i samband med granskningen.

– Det är en extremt ovanlig åtgärd att kräva avpublicering av en artikel. Vi har gett företrädare för företaget tillfälle att yttra sig, vilket han gjort både muntligt och skriftligt. Går detta till rättegång blir det tämligen intressant.

Hur kan privatpersoner stötta er verksamhet?

– Jag blir väldigt glad om man läser våra artiklar, skriver kommentarer och sprider dem. Stoppafusket vill med sina artiklar sätta fokus på social- och lönedumping, smutskonkurrens, skattefusk, arbetslivskriminalitet med mera. Det här hotar på sikt vår välfärd i Sverige och är ett område som måste komma väldigt högt upp på dagordningen.

Kim Fredriksson
redaktionen@aktuelltfokus.se