Kontakta oss

INRIKES

Protester gav seger – hyresvärden backar från coronavräkningen

Publicerat

den

Foto: Thomas Dahlén

INRIKES    Hyresvärden i Göteborgsförorten Bergsjön tänkte vräka barnen efter deras mamma dog i Covid-19. Men efter massiva protester backar hyresvärden och låter barnen bo kvar.

I juni miste de bägge syskonen sin mamma i Covid-19. Kort därefter kom beskedet från hyresvärden Amlövs Fastigheter. Eftersom kontraktet stod på mamman skulle syskonen vräkas från lägenheten. Syskonen fick tills den sista augusti på sig att flytta. Fallet som kom att engagera människor över hela landet skapade häftiga reaktioner på sociala medier. Lokala aktivister från bland annat Hyresgästföreningen och 18 april-kommittén inledde protester mot hyresvärden som gav med sig och förlängde uppsägningen till senare i höst. Tanken var att syskonen som är 26 respektive 20 år gamla skulle vara ute från lägenheten senast den sista november men nu backar hyresvärden och låter syskonen bo kvar.

Aktuellt Fokus har pratat med Kristoffer Lundberg från 18 aprilkommittén som säger att kommitten välkomnar hyresvärdens helomvändning.

– Vi välkomnar beskedet från Fortinova Fastigheter och glädjs för syskonen. De har fått lida extra mycket för den tidigare ägarens Amlövs Fastigheters agerande och nonchalanta inställning.

Kristofer Lundberg är noga med att poängtera att det är kamp och organisering som har gjort den här segern möjlig.

– Än en gång har hyresgäströrelsen i Göteborg kunnat visat att det är kamp och organisering som gör skillnad. De som stått i frontlinjen är Pamela Möller-Ajani och Britt-marie Björklund, de har tillsammans med familjens grannar varit ryggraden i det arbete som stoppat vräkningen.

Var det här något ni hade räknat med?

– Ja, vårt engagemang handlar om att kämpa för att vinna, inte bara visa en åsikt. Jag tvekade aldrig på seger. Men visst är det extra fint när de visar på mänskliga värden, Fortinova Fastigheter ska ha beröm för beslutet, säger Kristofer Lundberg och fortsätter.

– Men framförallt vill jag betona att 18 aprilkommittén kommer att stå redo att fortsätta mobilisera ifall andra fastighetsägare, såväl privata som offentliga börjar vräka hyresgäster. Samtidigt vill jag räcka ut en hand till alla hyresgäster om att engagera sig, visa solidaritet med dina grannar, du vet aldrig när du behöver dem. En dag kan det vara du som behöver stödet.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se