Kontakta oss

INRIKES

M-politikern bakom Staffanstorpsfilmen vill döpa gata efter nynazist

Publicerat

den

INRIKES Högerextremisterna ville att Salems kommun skulle döpa en gata efter en nazistisk vit makt-musiker. Då gick mannen bakom den omtalade Staffanstorpsfilmen, M-politikern Niclas Röhr in och stöttade extremisterna på sociala medier.

Bör man döpa gator efter nynazister? Det verkar M-politikern Niklas Röhr tycka är en bra idé. På sociala medier gillar han Nordisk Ungdoms gamla kampanj för att att få Salems kommun att namnge en hel gata efter nynazisten Daniel Wretström. Nordisk Ungdoms kampanj inleddes 2011 och pågick fram tills dess att organisationen lades ned tidigare i år. För ett par veckor sedan blev Niklas Röhr uppmärksammad då det framkom att det var han som låg bakom den omtalade reklamfilmen från Staffanstorps kommun. Så sent som igår gick kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor ut och hyllade Röhrs reklamfilm.

Niclas Röhr gillar fortfarande Nordisk Ungdoms namnbyteskampanj på Facebook.

Nynazistisk martyr

Daniel Wretström var en 17-årig nynazist som spelade i vit makt-bandet ”Vit Legion”. 9 december 2000 miste han livet efter en bestialisk misshandel i Stockholmsförorten Salem. En vecka efter mordet samlades över 1000 nynazister för att marschera vid mordplatsen – en procedur som skulle upprepas i tio år samt utvecklas till en av Europas största högerextrema samlingar i modern tid.

Aktuellt Fokus ville fråga Niklas Röhr varför han vill döpa en gata efter en nynazist. Men dessvärre har vi inte lyckats få tag i honom. Däremot lyckades vi få till en snabb ordväxling med kommunstyrelsens ordförande i Salems kommun.

Kommunstyrelsens ordförande: ”Ingenting vi talar om”

Kommunstyrelsens ordförande i Salems kommun, Lennart Kalderén (M), verkar allt annat än imponerad av sin partikollegas ställningstagande. Han minns de inbussade högerextremisterna och de årliga fackeldemonstrationerna. Demonstrationer som han inte vill att hans kommun ska förknippas med längre.

– Det var ju ett tragiskt mord som Salem numera har gjort sig kvitt stämpeln ifrån och därför är det ingenting vi talar om längre. Att ta upp någon diskussion om att döpa om en gata är absolut inte aktuellt, säger Lennart Kalderén till Aktuellt Fokus.

Att politiker från andra kommuner lägger sig i vad gatorna heter i Salem är inte speciellt populärt.

– Namnsättningsfrågor i Salems kommun en fråga som vi behåller för oss själva, säger Lennart Kalderén.

Det är kanske inga frågor som du vill att folkvalda från andra kommuner ska komma in utifrån och rådda i så att säga?

– Nej nej nej.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se