Kontakta oss

UTRIKES

Osannolikt att Trump döms i riksrätten

Publicerat

den

ANALYS│Trots bevisen så är det ej troligt att Donald Trump kommer att dömas för brott. Bollen ligger nu hos den amerikanska Senaten, där republikanerna har makten. Det politiska spelet som pågår har sedan länge urholkat rättssäkerheten i det riksrättsåtal som riktas mot den amerikanska presidenten. 

 

Efter en tre månader lång brottsutredning röstade det amerikanska Representanthuset för att ställa president Donald Trump inför riksrätt. Åtalspunkterna lyder maktmissbruk – och obstruktion av den parlamentariska kongressen. Detta har sin grund i att Trump anklagas för att ha gett högerstyret i Ukraina möjlighet till att påverka kommande presidentval, genom att pressa dem till att vidta åtgärder för att missgynna en av Trumps politiska motståndare. Han anklagas för att ha gjort detta genom att hota att dra in amerikanskt stöd om inte nämnd handling verkställs, och därmed äventyrat USA:s nationella säkerhet. Trump anklagas även för att systematiskt ha satt käppar i hjulet för utredningen mot honom, genom att ha uppmanat sina underordnade att inte samarbeta med Representanthusets utredare. Nu väntar en rättegång i den amerikanska Senaten, där Republikanska partiet är i majoritet. I denna process spås det att Republikanerna kommer att fria Trump från alla anklagelser, då dem härtill har målat upp processen som en partipolitisk attack mot en legitim president.

 

I Senaten kommer senatorerna att agera jurymedlemmar, och ska därför vara opartiska. Republikanerna har däremot visat sig vara inkapabla till att föra en rättvis rättsprocess. Senatens majoritetsledare Mitch McConnel uttryckte nyligen i en intervju i FOX news att han vill se en snabb process och att det inte finns någon som helst chans att Trump avsätts. Vidare sa han i intervjun att han koordinerar processen tillsammans med Trumps advokater. En republikansk strateg säger till Time Magazine att McConnel inte känner sig orolig för åtalets utgång. En annan strateg uttryckte att processen kan gå väldigt snabbt och att vittnen inte behöver presenteras inför juryn. Detta är inte ett osannolikt scenario, givet Mitch McConnels förflutna. Han är en erkänd mästare i att navigera regelverken i maktens korridorer, så till den grad att Senaten har döpts till en kyrkogård för amerikansk lagstiftning. McConnel är också ökänd för att ha blockerat en omröstning för ett vakant säte vid högsta domstolen i hela 293 dagar, när Obama nominerade Merrick Garland att ta över positionen efter Antonin Scalias bortgång. Vakansen fylldes sedermera under Trump av den våldtäktsanklagade Brett Kavanaugh. Med bakgrund av McConnels politiska spel har Nancy Pelosi, som är majoritetsledare i Representanthuset, valt att inte lämna över artiklarna till Senaten förrän en rättvis rättegång kan garanteras. Pelosi kan däremot inte vänta sig att få ut någonting av detta, då McConnel uttryckt glädje över att hon håller inne med artiklarna.

 

Med detta i åtanke kan Demokraterna ge upp sina förhoppningar om att lyckas avsätta Donald Trump. Frågan handlar därmed om hur denna process kan komma att påverka kommande val. Senator Susan Collins möttes exempelvis av massiv kritik då hon trots vädjande från hennes liberala väljare, röstade för att godkänna Kavanaugh till högsta domstolen. Demokraterna kan hoppas på att en röst för att skydda Trump ska göra senatorer som Collins sårbara i nästa val, genom att knyta dem till Trump, och således beröva dem deras status som mittenpolitiker. Demokraterna kan även förvänta sig en mer energisk väljarbas som resultat av att dem fällde Trump i Representanthuset. 

 

Republikanerna tror sig också kunna kamma hem vinster på denna riksrättsprocess. Republikanernas mest lojala supportrar ser processen som en häxjakt mot Trump, och i förlängningen även en jakt mot dem själva. Detta faktum har Republikanska politiker tagit tillvara på, och det speglas av tydligt i deras retorik. I Representanthuset har högerpolitikerna i Republikanska partiet likställt processen med både korsfästningen av Jesus och attacken på Pearl Harbor. Faktum är att processen trots allt har resulterat i ökade intäkter för Republikanerna, då donationerna har ökat kraftigt . Republikanerna har utnyttjat detta flitigt, och spenderar till och med mer pengar än Demokraterna på reklam kopplat till riksrättsprocessen. I denna reklamfilm målar de upp en bild av Demokrater som ineffektiva lagstiftare som bara försöker sabotera för Donald Trump. Detta är något som oroat demokrater så pass mycket att de enligt Politico efterfrågat mer resurser av partiet för att svara på attackerna från högerkanten. Saken kompliceras ytterligare av att opinionsundersökningarna visar att så kallade “bread and butter issues” står högre på agendan de politiskt osäkra distrikten. Med detta som bakgrund har Demokraterna valt att lägga större vikt vid sjukvårdsfrågor, där dem har mycket högre förtroende än Republikanerna. 

 

Trots att Demokraterna har lyckats fälla Trump i Representanthuset, och lyckats bevisa att brott mot konstitutionen har begåtts, så är det ändå inte säkert att de tjänar på det politiskt, eftersom Trump med all sannolikhet kommer att frias av Senaten. Samtidigt så behöver Demokraterna mäta sig med ett Republikanskt parti med en energisk väljarbas, notoriskt stark partidisciplin och rekordstora ekonomiska intäkter. Detta försvåras ytterligare av att de flitigt använt sig av konservativ media, med FOX news i spetsen, och med god effekt lyckats styra narrativet i amerikansk media. Min uppfattning är därför att det bästa Demokraterna kan sätta sitt hopp vid är att processen hjälper dem att ta tillbaka kontroll över Senaten, genom att sänka förtroendet för en handfull politiker i den republikanska mittfåran. Det skulle i sin tur ge goda förutsättningar för en effektiv demokratisk regering, givet att de även vinner presidentvalet nästa år. Trots allt så spås det att Demokraterna kommer att hålla fast vid sin majoritet i Representanthuset, trots väl koordinerade attacker från den republikanska högern. 

 

Ville Hattara

redaktionen@aktuelltfokus.se