Kontakta oss

iFOKUS

Tiggeriförbud inget hinder för S-samarbete enligt Soraya Post

Publicerat

den

iFOKUS Feministiskt Initiativ kan tänka sig att samarbeta med Socialdemokraterna efter valet även om S inför tiggeriförbud i Sverige. Det säger EU-parlamentarikern Soraya Post i en exklusiv intervju med Aktuellt Fokus i Bryssel.

Säkerhetskontrollen till EU-parlamentet är rigorös. Det känns nästan som på flygplatsen. En av Feministiskt Initiativs medarbetare möter upp mig. Vi ska upp till 14:e våningen till Soraya Posts kontor. Väl där möts jag av ett leende. Soraya sitter framför sitt skrivbord. Bakom henne ser jag familjefoton varvat med romska flaggor och propaganda från FI. Jag antar att kontoret är så hemtrevligt ett politikerkontor kan bli. Vi dricker kaffe, tjuvröker en cigg och pratar om vårt folk, sintierna, mest känt som resandefolket. Vårt samtal kommer in på tiggerifrågan och Soraya nämner Stefan Löfvens regeringsförklaring där han för första gången nämnde kampen mot antiziganismen, en kamp som han inte lever upp till enligt Soraya Post.

– När det kommer till tiggeridebatten tycker jag dom beter sig vedervärdigt. Jag var på ett KBT-möte i kommissionen mot antiziganism som jag var ledamot i, när Stefan Löfven läste sin regeringsförklaring. Då nämnde han att man ska bekämpa all form av rasism och antiziganism, för första gången i en regeringsförklaring. Jag tycker nog att han inte lever upp till dom orden när man lyssnar på hur hans ministrar debatterar fattiga människor som tigger på gatan, säger Soraya Post till Aktuellt Fokus.

”Det finns ju andra politiska frågor”

Socialdemokraternas högervridning har hittills inneburit hätska angrepp på strejkrätten, gränskontroller och löften om strängare flyktingpolitik. Socialdemokratiska ministrar har även sagt sig vara beredda av förbjuda tiggeri och i skrivande stund förbereder partiet ett lokalt tiggeriförbud i Eskilstuna. Enligt Soraya Post är högervridningen vedervärdig. Men trots det utesluter hon inte ett eventuellt samarbete med S efter valet – även om Socialdemokraterna högervrids ytterligare och förbjuder fattiga människor att be om hjälp.

Kommer FI in i riksdagen så kommer ni få en stark vågmästarroll. Hur känns ett sånt framtidsscenario?

– Kanon. Det ser jag fram emot.

Men kommer FI kunna släppa fram och samarbeta med till exempel en socialdemokratiskt ledd regering om Socialdemokraterna genomför ett tiggeriförbud?

– Jag tror att man får separera frågorna och sen finns det ju ideologiska clashar som kanske gör att det inte går att mötas i någon fråga. Jag hoppas inte att tiggerifrågan blir en sådan fråga för det skulle skapa mycket problem. Men överhuvudtaget handlar ju politik om att kompromissa.

Men skulle FI kunna kompromissa med Socialdemokraterna även om dom genomför ett tiggeriförbud i Sverige? Skulle du kunna göra det?

– Tiggerifrågan är en fråga utav många frågor som är viktiga. Jag kan inte låta andra frågor falla med den utan då får man nog skaffa nya tag och försöka gå omkring och hitta andra vägar kring.

Hur då tänker du?

– Det finns ju andra politiska frågor som också är jätteviktiga. Jag har inte blivit politiker bara för tiggerifrågan utan jag tänker ju lite längre och större.

”Man måste anstränga sig för att möta människorna på gatan”

Just nu pågår en slags tävling mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna där partierna försöker bräcka varandra om vem som har strängast migrationspolitik. Hur ser du på det?

– Jag ser ju bara Sverigedemokraterna som segrare där. Och det är en stor skam…Moderaterna är ju dom tidigare Sverigedemokraterna rent historiskt, men att sossarna har sålt ut sig så, tycker jag är vedervärdigt. Det kommer dom få äta upp i framtiden. Att dom inte har större politisk medvetenhet än att gå ut och kopiera ett parti som är grundat på rasistiska och nazistiska åsikter visar på en tydlig identitetskris skulle jag vilja säga.

Socialdemokraterna har ju även öppnat för tiggeriförbud och försöker driva igenom detta lokalt i Eskilstuna.

– Ja dom försöker ju kopiera SD lite överallt, både på lokal, nationell och regional nivå. Det visar ju bara hur skadade de tidigare etablerade partierna är och hur bekväma dom blivit med makten. Dom fattar inte att dom måste kämpa för makten hela tiden och att man hela tiden måste uppdatera sig politiskt. Man måste skapa politiska visioner, man måste anstränga sig för att möta människorna på gatan, man kan inte sitta där och vara bekväm för då kommer det någon från sidan och växer sig stark. Och sen visar det sig att, ”oj jag förlorar en massa väljare här”. Istället för att hitta en riktig ideologisk byggd lösning så kopierar man dom som har växt vid sidan av. Det är ingen riktig politik, det är fruktansvärt.

Du vill se mer samhällsbygge än samhällsförvaltning?’

– Absolut. Jag vill ha partier som är starka ideologiskt så jag vet vad jag ska gå och rösta på. Jag vill inte ha partier som kopierar något annat parti. Men det problemet har sossarna över hela Europa. Dom tappar väljare överallt och jag tror att det beror på samma fenomen.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se