INRIKES Sverigedemokraterna och regeringspartierna vill satsa åtskilliga skattemiljarder på SO-lektioner för vuxna invandrare. Samtidigt säger regeringen nej till att säkra välfärden i kommunerna och regionerna.
När Sverigedemokraterna och regeringspartierna undertecknade slottsavtalet på Tidö slott kom partierna överens om att införa en ny utbildning för nyanlända invandrare. Under söndagen rapporterade Ekot att regeringen har tagit fram ett förslag för hur den så kallade utbildningen ska se ut.
”Sverigekurser”
Regeringen vill att nyanlända som kommer till Sverige ska tvingas gå en obligatorisk kurs i samhällskunskap. Enligt Ekot ska kursen kallas ”Sverigekursen”, alla deltagare kommer få göra skriftliga prov.
– Vi tror att det är helt avgörande för integrationen. Ska människor ha en chans i Sverige, och det vill vi, då måste man förstå hur Sverige fungerar, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).
Vuxendagis istället för välfärd
Exakt hur mycket den nya satsningen kommer kosta är för närvara oklart, bedömare talar däremot om miljardbelopp. Samtidigt som Sverigedemokraterna och regeringen vill satsa skattemiljarder på SO-lektioner för vuxna räknar Sveriges kommuner och regioner (SKR) med enorma underskott i den skattefinansierade välfärden.
Bara i år räknar SKR med att 17 regioner kommer gå med underskott med sammanlagt 11 miljarder kronor. Prognosen för 2024 ser ännu dystrare ut om inget görs, enligt SKR beräknas kommuner och regioner få ett totalt underskott på cirka 24 miljarder kronor. Men att säkra upp välfärden är inget som regeringen vill göra. Enligt civilminister Erik Slottner är det viktigare att prioritera nedskärningar trots att statens budgetöverskott landade på över 164 miljarder kronor 2022.
– Mer pengar kommer inte att lösa alla problem som kommunsektorn står inför. Kommuner och regioner behöver fortsätta arbeta innovativt, effektivisera sin verksamhet och utveckla den efter nya förutsättningar, sa Erik Slottner i en interpellation i riksdagen den 17 februari.
Fatima Mohammed
redaktionen@aktuelltfokus.se
Lämna en kommentar