Kontakta oss

INRIKES

Mångmiljonären Leif Östling: Fattigpensionärer har sämre gener än rika

Publicerat

den

ÖVERKLASSEN Mångmiljonären Leif Östling anser att det är genetik som avgör vilken samhällsklass en tillhör. Enligt Östling har fattiga sämre gener än överklassen.

Leif Östling är överklassmannen som blev känd i ett avsnitt av Uppdrag Granskning. Han var ordförande för Svenskt Näringsliv när programmet avslöjade att han ägnat sig åt skattesmitning. Östling svarade då på Uppdrag Gransknings reportage med kommentaren ”Vad fan får jag för pengarna” för att försvara sin skattesmitning.

Nu har Östling gett sig in i en ny bransch och ska bygga äldreboenden åt överklassen, rapporterar Expressen. Det nya företaget Silver Life ska bygga dyra, lyxiga äldreboenden runtom i landet. Kostnaden för att bo på ett av Silver Lifes äldreboenden är 15 644 kronor i månaden. Utöver det tillkommer andra utgifter så som läkarbesök. Det innebär att en pensionär behöver ha en pension på mellan 18- 20 000 kronor efter skatt för att kunna bo på Silver Life. En medelpension i Sverige ligger på 16 800 kronor. Baspensionen ligger på 12 400 kronor, där den största delen består av kvinnor som varit hemmafruar.

Generna som avgör

I samband med Expressens reportage intervjuas Östling. Där säger han att det är genetik som avgör om en individ blir rik eller inte.

– Jag brukar säga att naturen inte är jämlik heller. Vi har olika genetiska förutsättningar och det har naturen utrustat oss med. Så hela det begreppet är ett teoretiskt begrepp – det är mot Darwin och Darwins teorier. Det är inte bara en social fråga. Det ligger nedärvt i vår biologi, säger Östling till Expressen.

Med Östlings resonemang är alltså fattiga låglönearbetare och pensionärer sämre gener än den rika överklassen.

Välfärdsplundring

En av delägarna till Silver Life är Peje Emilsson. Emilsson har en bakgrund i Moderaterna. Hans PR-byrå Kreab har drivit flera kampanjer för vinster i välfärden. Emilsson har plockat ut flera miljoner av skattepengar från välfärden och lagt i sina egna fickor genom att driva friskoleföretaget Kunskapsskolan.

Samtidigt som överklassen bygger sina egna äldreboenden visar siffror från Finansdepartementet att det råder en akutbrist på äldreboenden i Sverige. I nuläget finns det runt 245 000 fattigpensionärer som tvingas ha både bostadstillägg och socialbidrag för att ens kunna bo på ett helt vanligt äldreboende.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se