Kontakta oss

iFOKUS

Manifestationer över hela Europa: ”Frige Öcalan!”

Publicerat

den

iFOKUSÖcalan sitter idag isolerad under rättsvidriga former i ett land där man nyligen ändrat i grundlagar och diskuterar att införa dödsstraff. Det finns ingen information kring honom eller hans tillstånd och man är nu mer än någonsin orolig över Öcalans säkerhet.

År 2012 presenterade Abdullah Öcalan en fredlig lösning, en så kallad vägkarta, på kriget mellan den turkiska staten och PKK. Vägkartan visade en fredlig och demokratisk lösning på den så kallade kurdfrågan i Turkiet men den turkiska staten rev dock upp fredsförhandlingarna innan de hunnit ta form i praktiken.

Sedan 2012 har man varje år anordnat flera dagars demonstrationer för att fördöma kidnappningen av Öcalan. Detta år leds den 10 dagar långa marschen i Frankrike av aktivister från 16 olika länder.

Marschen började i Luxemburg den 1 februari och ska avslutas i Strasbourg (Frankrike) den 11 februari med en stor demonstration där tiotusentals människor förväntas delta. Många av de internationella aktivisterna som leder demonstrationen och marschen är aktiva i olika solidaritetsgrupper i de länder de lever i, exempelvis Rojavakommittéerna i Sverige som också deltar i marschen och demonstrationen. Manifestationernas mål är att samla internationellt stöd, att visa på att Öcalans öde inte bara är en intern fråga för kurder eller för Turkiet. Tvärtom är det en viktig internationell fråga, inte bara för de mänskliga rättigheterna.

Manifestationerna hålls runt om i hela Europa. I Sverige startar marschen i Sigtuna den 11 februari och avslutas i centrala Stockholm den 12:e med en demonstration. Vi i NCDK Sverige uppmanar alla att delta på denna marsch, dels för att fördöma gripandet av folkledaren Abdullah Öcalan – men också för att visa på att vi tillsammans måste värna om och strida för fred, demokrati och rätten till ett fritt liv.

Kurde Kasirga NCDK Sverige
reddaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons