Kontakta oss

INRIKES

Märta Stenevi säger ja till fler vräkningar av fattigpensionärer

Publicerat

den

Märta Stenevi - Foto_ Fredrik Hjerling

INRIKES   Problemet med renovräkningar blir allt värre för landets pensionärer. Trots det vill Miljöpartiet att hyresbolagen ska få fortsätta höja hyrorna med hundra procent. Det säger Miljöpartiets språkrör tillika bostadsminister Märta Stenevi.

Det minst sagt anmärkningsvärda uttalandet gjordes i en intervju med Dagens Nyheter som publicerades under gårdagen. På frågan om Märta Stenevi tycker att det är rimligt att hyresbolagen höjer hyrorna med 100 procent efter renovering svarar hon ja, bara chockhöjningen inte sker på en gång utan etappvis. Vilket inte löser grundproblemet med att hyresgäster tvingas ge upp sina hem.

– Det finns problem i dagens regelverk med hur hyresgästers intressen beaktas. Regeringen har föreslagit att hyresgäster ska kunna få den nya hyran infasad i ett lugnare tempo efter en renovering, om höjningen är stor. Det ger hyresgästerna ett bättre skydd. Vi tittar också just nu på hur deras ställning kan stärkas ännu mer vid renoveringar, säger Märta Stenevi till DN.

Renovräkningar slår hårt mot pensionärerna

Fenomenet med chockhöjda hyror efter renovering leder oftast till så kallade ”renovräkningar” – det vill säga så pass stor hyreshöjning att hyresgästerna inte har råd att bo kvar i sina lägenheter. Boverket har undersökt flyttmönster i samband med omfattande renoveringar. I undersökningarna framgår det att drygt 25 procent av hyresgästerna utsätts för renovräkningar i samband med omfattande renoveringar. Enligt Boverket är det främst resurssvaga personer som utsätts, som exempelvis ensamstående pensionärer med lägre pensioner. Sedan flera år har sakkunniga vid Pensionärernas Riksorganisation (PRO) beskrivit renovräkningarna som ett växande problem för just pensionärer.

Bor i villa

Märta Stenevi bor själv i det miljonärtäta villaområdet Djupadal som ligger i överklasstadsdelen Limhamn i Malmö. Med en villa värderad till 5-6 miljoner slipper hon själv oroa sig för renovräkningar i framtiden.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se