Kontakta oss

KRÖNIKA

Massprotesterna i Ådalen blev Folkets sanna demonstration

Publicerat

denKRÖNIKA| Gårdagens utannonserade demonstration blev mycket riktigt en stor händelse. Över 25 000 människor slöt upp på Härnösands gator för att protestera. Det kom att bli den största demonstrationen någonsin i Ådalens historia.

Demonstrationståget mätte flera kilometer. Människor från samhällets alla hörn och kanter slöt samman för att demonstrera för en rättvis vård. Bakgrunden till demonstranternas krav ligger i att Socialdemokraterna vill genomföra omfattande nedskärningar inom vården. Bland annat riskerar akutsjukhuset att stängas i Sollefteå. En ohållbar situation.

hsand3

Massprotesterna i Ådalen resulterade i Sveriges sanna Folkets demonstration igår. De högerradikala hatgrupperna från södra Sverige lös med sin frånvaro. Istället var det politiska gräsrötter som revolterade mot maktelitens system, otrygga barnfamiljer som har fått nog och arbetarvänliga aktivister som fyllde gatorna.

Trots vrede och folkliga upprorsvibbar förhöll demonstrationen sig lugn och värdig. Intill demonstrationen befann sig socialdemokratiska politiker som enligt uppgift såg allt annat än glada ut då folket demonstrerade mot den S-styrda politiken.

Socialdemokraternas historia är till stor del sprungen från just Ådalen. Här föddes arbetarrörelsens martyrer 1931 som slogs för frihet, rättvisa och solidaritet. Begrepp som är som bortblåsta i socialdemokratin av idag. Nuförtiden är det ord som förvaltning, tillväxt och pinsamt nog, käbbel, som utmärker Socialdemokraterna. Martyrerna som mördades i Ådalen hade med största sannolikhet befunnit sig i demonstrationen mot den förda S-politiken om de hade levt idag. Med andra ord så kan man förstå varför Stefan Löfven nobbade demonstrationen han var inbjuden till. Hyckleriet hade blivit för uppenbart annars.

hsand2

Folket demonstrerar utanför Maktelitens favoritbank Nordea

Protesterna i Ådalen kommer sprida sig. Var så säkra. Människor över stora delar av Sverige har fått nog av marknadsanpassningar och otrygghet. Svenskarna kräver förändring och därför blickar de efter alternativ och protesterar som aldrig förr. Över stora delar av landet kan man finna seriösa och progressiva initiativ som tydligt visar att 8-klöverns system är fullständigt förlegat.

I Närke växer protesterna mot korrupta politiker som hellre hellre arbetar för att behålla den anarkistiska marknadsekonomin och höga politikerlöner än vad de arbetar för folket. Örebros opposition i Örebropartiet växer då de är de enda som föreslår radikala förändringar som inte slår negativt mot folket. Bland annat vill Örebropartiet halvera politikerlönerna och satsa pengarna på ungdomar istället. Intresset för Örebropartiet har spridit sig i hela länet. Ett tydligt tecken på att folket kräver alternativ till de systemtrogna partierna.

När det gäller Ådalen är det inte helt otroligt att folkupproret kan resultera i lokala alternativ till de systemtrogna partierna. Tills dess kommer den enorma vågen fortsätta att pressa de styrande politikerna som har två val att välja mellan. Antingen kan de fortsätta att slåss för S-styrda vinstintressen och korrupta spelregler som endast gynnar de rika. Eller så får dem göra om och göra rätt. Som den materiella verkligheten ser ut idag har de inget alternativ. Den socialdemokratiska massdöden över Europa har kommit till Sverige och Västernorrland är det mest tydliga exemplet på hela.

hsand4

Jag hade inte gråtit om arbetarklassen uppe i norr hade vänt ryggen mot resten av Sverige och vägrat betala skatt till Stockholm. Precis som jag vill att Skåne ska bryta sig loss och bli ett självständigt Skåneland vill jag se att Sápmi gör detsamma. Låt politikerna ha sina sandlådor så kan vi andra låta makten utgå från folket istället. När man leker med tanken så kan det åtminstone inte bli sämre.

Vad de styrande kommer göra med Ådalens framtid återstår att se. Möjligheten finns att folkets protester segrar. Men oavsett vad finns det betydligt fler kamper för folket att föra. Lever man i ett samhälle där välfärdssystemet urholkar sig själv och korruption finns i samtliga åtta riksdagspartier så förstår man att det inte spelar någon roll vilka man röstar på. Skillnaderna mellan partierna idag är alldeles för hårfin för att det ska spela roll på riktigt. Det uppvisades rätt tydligt igår när socialdemokratiska politiker fnös åt sina egna gräsrötter som demonstrerade.

Folket vs politikerna. Folkets sanna demonstration.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se