Kontakta oss

ARBETSLIV

Seger – Syndikalisternas blockad fick Indian Garden att vika sig

Publicerat

den

ARBETSLIV Det ökända företaget Indian Garden har exploaterat sina arbetare hårt med bland annat låga löner. Fackförbundet Syndikalisterna tog kampen för arbetarna och till slut kom de fram till en överenskommelse där Indian Garden fick vika sig.

Restaurangkedjan Indian Garden har granskats hårt i flera medier de senaste dagarna. Deras arbetare har arbetat sju dagar i veckan mellan 10-12 timmar varje dag. Timlönen har varit så låg som 36 kronor. Arbetarna som främst kommer från Bangladesh har fått betala mellan 60 000 till 100 000 kronor för sina arbetstillstånd.

Arbetaren Maein Buyan jobbade för företaget men blev blåst på sin utlovade lön. En månad fick han 6200 kr i lön, på den lönen fick han också betala hyra på 3750kr för ett förråd som företaget hyrde ut. Han blev ursprungligen lovad en månadslön på 17 000 kr men den slutade 2450 kr efter att han betalat hyran.

Hotell- och restaurangfacket,HRF har tecknat kollektivavtal med Indian Garden och lagt upp företaget på sin ”schyssta lista” över företag. Trots att företaget brutit mot kollektivavtalet tänker facket inte ta bort dom från listan. Buyan fick istället hjälp av Syndikalisterna, SAC.

Syndikalisterna inledde en blockad mot företaget där de stod utanför och informerade potentiella kunder om de vidriga arbetsförhållandena på företaget. Nu meddelar SAC att de vunnit och slutit en överenskommelse med företaget åt Buyan. Företaget kommer att betala ut ett skadestånd på en summa som facket inte får offentliggöra.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se