Kontakta oss

KONSUMTION KUNGÖRELSE

MC-säsongen och din säkerhet

Publicerat

den

SOMMAREN Motorcyklisterna börjar ta fram sin kära hojar och gör sig redo för flera månaders åkande runt om i Sverige. Det kanske är din första säsong som motorcykelägare eller så har du redan årtionden av erfarenhet? I vilket fall som helst tåls det alltid att upprepa vikten av säkerhetstänk.

Trafikverket ger för lite råd

2017 flaggade organisationen Sveriges Motorcyklister för den bristande informationen från Trafikverket när det kom till att motverka osäkerhet på vägarna för motorcyklister. I en intervju med en av organisationens medlemmar påpekar hon att Trafikverkets handbok för säkerhetsarbete skriver om uttrar och grodor i 6 sidor medan säkerheten för motorcyklister från cirka tre rader.

Det ledde till att organisationen lade tryck på Trafikverket och tog fram sin egen handbok som visar på vilka risker som finns när vägar försämras eller när underhållsarbete inte har MC-förarnas säkerhet i åtanke. Tänk alltså på att det finns mycket mer att läsa om MC-säkerhet än den information som Trafikverket ger.

Din utrustning

Se över din utrustning inför varje säsong, innan du börjar åka och innan du ställer in hojen för vintern. Utrustningen ska vara hel och utan skador. Om du hittar sprickor i MC-skydden är det bäst att byta ut dem. När ett skydd väl är skadat går det inte att garantera att den skyddar lika bra som vid köpet. Även föråldrade skydd borde bytas ut. Köp nya hos XLMoto eller andra sajter som är inriktade på MC-skydd och kläder. När du köper av proffs får du produkter som håller det dem lovar!

Säkerhet på vägarna

Att fräscha upp körkunskaperna är aldrig för sent och för nybörjare gäller det att få in självförtroendet och vanan. Det finns videos och böcker som pratar om rätt körteknik i kurvor och tips för att bli bättre på att köra i köer.

Det är aldrig roligt att läsa om olyckor och risker men som motorcyklist är det viktigt att du vet vilka fällor som finns. Exempelvis visar statistik att största risken för olyckor med dödlig utgång för MC-förare är i kurvor, oavsett om det är en kollision eller singelolycka. Näst vanligast är korsningar där oaktsam körning och dålig uppsikt leder till kollisioner, men även singelolyckor då föraren tar en sväng för snävt.

Håll dig säker på vägarna i sommar!

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons