Kontakta oss

DEBATT

Sluta prata och börja jobba Stefan – våldet i förorterna är en nationell kris

Publicerat

den

DEBATT Vi är redan på mitten av de nya året 2019 och dessvärre har allt fler unga män fallit offer för det dödliga gatuvåldet som eskalerat med åren. Unga män med drömmar, hopp om en god framtid som blivit avrättade på mindre än bara fem minuter.

Min fråga till statsministern är: Vad tänker du göra för att stoppa våldet i våra förorter? Vad tänker du göra för att vi ska få gå trygga på våra gator utan att behöva oroa oss för våld? Jag förstår att snacket om Vasaloppet och Anna på Södermalm som vann 10 miljoner på lotto, är viktigare än oss förortsbor. Men jag har fått nog av ditt hyckleri nu. Du snackar om att alla är lika mycket värda oavsett om man är svart eller vit och att vi tillsammans ska besegra allt ont som vill sära på vårt samhälle, men vart är du nu när vi i förorten behöver hjälp? Vart är du nu när förorten blöder?

Våra Unga män mördas kallblodigt på våra öppna gator och det enda du har i tankarna är att prata om annat. Det räcker nu. Börja ta ansvar och jobba för att göra skillnad på riktigt.

Jag är så trött på att vi människor hela tiden värderas beroende på var i staden vi bor. Jag är så ledsen över att allt fler unga mammor måste gå på sina söners begravningar i stället för sönernas studentmottagningar.

Varför berör detta inte Sverige någonstans?

Hur många fler mammor ska behöva gå på sina söners begravningar istället för studentmottagningar för att DU och resten av riksdagens ska vakna upp och förstå allvaret med hur vardagen i förorten ser ut. Vi sitter i en nationell kris. Unga män med drömmar som blir avrättade.

Unga mammor som flytt från sina hemländer med hopp om att förbättra deras söners liv har fått hem sina söner i kistor. De unga männen är offer, de är någons bror, elev och son. Alla bär ansvar för dessa män, inte bara deras föräldrarna. Jag blir så jävla trött och förbannad över hur äcklig syn de svenska samhället har på oss som bor i förorterna. Varför reagerar ingen? Varför upplyser inte massmedierna mer? Är det för att dessa unga män är från förorten och inte innerstaden? Är det för att de inte känner till kungafamiljen vid namn eller är det för att dom inte var lika rika som Jonas och Anna på Södermalm?

Jag ser människor men ingen humanism. Jag tycker faktiskt att Sverige har tagit priset i hyckleri och skitsnack. Vad hände med att finnas där för varandra och kämpa för allas lika värde? Vad hände med att vi är ett samhälle tillsammans och tillsammans ska vi besegra allt ont som vill sära och splittra upp oss?

Kära Stefan Löfven, förorten blöder men vart är du någonstans?

Vi vill inte ha otrygghet, gatuvåld, dödsskjutningar, brott och kriminalitet. Vi vill som alla andra kunna få leva i trygghet, ha en tro på framtiden och känna hopp om ett långt och säkert liv. Vi kräver att få vara en del av samhället. Ett samhälle som just nu inte ens känns som att det vill ha oss. Sluta behandla oss som djur i bur och börja ta ansvar. Våra liv är lika mycket värda som Jonas och Anna på Södermalm. Sätt igång och jobba Stefan Löfven!

Shamm Shamayi Salih – Svenskkurdisk skribent
redaktionen@aktuelltfokus.se