Kontakta oss

INRIKES

MeeToo-uppror skakar Hyresgästföreningen

Publicerat

den

INRIKES     Flera aktiva i Hyresgästföreningen vittnar om sexism och kvinnoförnedrande kommentarer inom organisationen..Nu har flera lokala ordföranden inom Hyresgästföreningen även startat ett MeeToo-upprop. Samtidigt fortsätter förbundsledningen sopa problemen under mattan.

Hon har varit medlem i Hyresgästföreningen sedan hon flyttade hemifrån i tjugoårsåldern. För drygt fem år sedan fick hon förfrågan om att ställa upp som ledamot i den lokala föreningen i en av Stockholms kranskommuner. På grund av rädsla för repressalier vill hon inte framträda med namn. Med anledning av det väljer vi att kalla henne för Jasmin.

Jasmin tycker att Hyresgästföreningen fyller en viktig funktion i samhället. Tack vare sitt medlemskap har hon fått ovärderlig hjälp mot sin före detta hyresvärd. Den erfarenheten var en av anledningarna till att Jasmin tackade ja till att gå in i styrelsen i den lokala föreningen. I början av var allt frid och fröjd men efter några månader när Jasmin började komma med egna förslag så förändrades stämningen.

– Det var mycket ”lilla gumman” och sånt där. Det kändes som att männen som var med på mötena inte tålde när kvinnor kom med egna förslag.

Jasmin berättar bland annat hur hon föreslog att föreningen skulle slå upp ett partytält vid centrum och bjuda på korv och samtidigt passa på att informera om Hyresgästföreningens arbete. Ett förslag som möttes med högljudda hånskratt från en av männen.

– Det var så nedlåtande att jag började gråta efteråt, berättar Jasmin.

Mannen som hånskrattade åt henne ska därefter dumförklarat henne inför de andra mötesdeltagarna genom att titulera henne ”lilla gumman” och påpeka att Hyresgästföreningen inte är korvkiosk.

– Det där är bara ett exempel av många på hur man kan bli bemött som kvinna inom Hyresgästföreningen, säger Jasmin som även vittnar om öppen rasism.

– Det är mest rasism mot romer och svarta som jag har hört. Det var rätt vanligt att folk i föreningen stund säga att shoppingresan till Ullared var fullbokad när det ändå fanns platser kvar, det var nästan uteslutande romer som drabbas av det.

– Vid ett tillfälle sa en kvinna att det inte går att ta ha med zigenare eftersom dom kommer stjäla inne på Ullared.

– Jag har tagit upp det med ordföranden men ingenting har hänt, säger Jasmin.

– Det finns mycket som är bra med Hyresgästföreningen, det vill jag vara tydlig med, men tyvärr finns det en rätt unken kultur också där kvinnor inte tas på lika stort allvar som män.

Vad tycker du man ska göra åt problemen?

– Jag tycker det här nya MeeToo-uppropet är en bra början. Sen får vi se vad det utmynnar i. Viktigast just nu är att fler personer vågar prata om problemen.

Detta har hänt

Flera ordföranden och före detta ordföranden i Hyresgästföreningen i Västra Götaland har gått ut och berättat om missförhållanden inom Hyresgästföreningen. Dagarna efter skapades ett MeeToo-uppror av kvinnor som är aktiva inom Hyresgästföreningen. Trots flera vittnesmål från kvinnor nekar förbundsledningen till att Hyresgästföreningen har problem med sexism.

Har du också upplevt sexism och rasism inom Hyresgästföreningen? Ta kontakt med Aktuellt Fokus och berätta din historia.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se