Kontakta oss

KULTUR

Metallicas Ebba Grön-cover ”djupt obehaglig” enligt högerliberala GP

Publicerat

den

MORALPANIK  Den högerliberala tidningen, Göteborgs Posten, fullkomligt rasar över att Metallica rev av Ebba Grön-covern ”Staten och kapitalet” när dom spelade i Göteborg i tisdags. GP kallar låtvalet för ”obehaglig” och undrar hur Metallica ens tilläts spela låten på Ullevi.

Metallicas tolkning av Ebba Gröns ”Staten och kapitalet” blev minst sagt hyllad. Över 60 000 människor sjöng med i textraderna som har retat gallfeber på sossar och högern sedan låten började klättra på listorna för nästan 40 år sedan. Men det är inte alla som blev glada över Metallicas hyllning till den svenska punklåten. På den öppet högerliberala tidningen, GP, ifrågasätter man hur Metallicas basist Robert Trujillo ens tilläts spela låten. I den låsta recensionen skriver GP att Metallicas basist av ”högst oklar anledning” ”tilläts gasta fram” den kända Ebba Grön-covern.

Att Metallica fick över 60 000 människor att sjunga med på Nordens största hårdrockskonsert någonsin är extra illa enligt GP. Enligt GP var allsången nämligen ”djupt obehaglig”.

”Kvällens enda överraskning sker halvvägs in då basisten Robert Trujillo, av högst oklar anledning, tar ton och tillåts gasta fram Ebba Gröns ”Staten och kapitalet” och 60 000 pers tar chansen att skrika sig hesa. Hela denna episod är dock djupt obehaglig.” skriver GP.

Skärmdump från GP.se

Anledningen till att GP rasar över Metallicas låtval är för att låttexten är antikapitalistisk och systemkritisk. Vilket inte är speciellt politiskt korrekt i en marknadsstyrd stat. “Staten och kapitalet” släpptes ursprungligen 1972 av proggbandet Blå tåget. 1980 släppte punkbandet Ebba Grön en omgjord version som gjorde succé. Låten handlar om hur statsmakten och kapitalismen är beroende av varandra.

Efter konserten på Ullevi skänkte Metallica 300 000 kronor till Göteborgs hemlösa.

Källa: GP.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se