Kontakta oss

INRIKES

Mikael Damberg exkluderade romer på Förintelsens minnesdag

Publicerat

den

INRIKES  Inrikesminister Mikael Damberg  exkluderade romerna under sitt tal på förintelsens minnesdag. Samtidigt skyllde han den senaste tidens ökande antisemitism på vänstern. Nu riktar röster från den nationella minoriteten skarp kritik mot inrikesministern.

Politiskt hjärnsläpp. Så kan man sammanfatta inrikesminister Mikael Dambergs tal på förintelsens minnesdag. I sitt anförande nämnde inrikesministern inte romerna och den alltmer tilltagande antiziganismen en enda gång. Det har fått romska intresseorganisationer att reagera. Aktuellt Fokus har pratat med Linda Lundqvist, chefredaktör på den romska tidningen Dikko. Enligt Lundqvist är det anmärkningsvärt att Sveriges inrikesminister osynliggör romer och andra som utsattes för förintelsen.

– Jag tycker också det är viktigt att belysa antisemitismen men på förintelsens minnesdag bör man respektera alla som föll offer, inte bara några.

Kan du utveckla?

– Forskningen visar att så många som 1,5 miljon romer kan ha mördats under nazismen. Lägg därefter till homosexuella, kommunister, funktionshindrade och alla andra som inte passade in i Hitlers nationalistiska drömsamhälle. Om förintelsen inte ska falla i glömska så är det viktigt att dessa offer inte osynliggörs, vilket jag tycker att Mikael Damberg har gjort på ett ganska osnyggt sätt, säger Linda Lundqvist.

I talet manade Mikael Damberg även till kamp mot den ökande antisemitismen i Sverige. Som han delvis skyllde på vad han kallar för vänsterextremister.  Hur denna så kallade antisemitism från vänster skulle se ut gav talet inga svar på. Istället var det mest en kaskad av värdeladdade ord som få kan ha några större invändningar emot. Undersökningar av den så kallade antisemitismen till ”vänster”, visar att den utgör en bråkdel av antisemitismen i Sverige. De som står för i princip all antisemitism i Sverige är högernationalister och islamister av diverse sort. Ett faktum som även inrikesministern vet om.

Linda Lundqvist understryker att antisemitismen måste tas på allvar, samtidigt ser hon gärna att Mikael Damberg och regeringen tar krafttag mot antiziganismen.

– Jag vet inte hur många tiggarläger som bränts upp, hur många husvagnar som har attackerats eller hur många romer som har blivit utsatta för antiziganism ute i samhället. Mörkertalet är helt enkelt för stort för att gissa. Men vi pratar alltså om minst ett eller ett par fall i veckan året runt. I Malmö har det lett till att romska familjer har flyttat från kommunen, säger Linda Lundqvist.

Angående inrikesministerns tal säger hon att osynliggörandet av den romska förintelsen måste få ett slut.

– Det finns ett stort kunskapstapp när det gäller förintelsen, allt för många vet inte att även romer gasades i dödslägrens. Det minsta man kan begära är han nämner det när han talar på förintelsens minnesdag. Är man inrikesminister har man inte bara ansvar för vad man säger, utan även för sin tystnad, säger Linda Lundqvist.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se