Kontakta oss

INRIKES

Moderat riksdagsman sprider antisemitiska myter

Publicerat

den

INRIKES  Den moderata riksdagsmannen Jan Ericson spred antisemitiska myter om Hitler på sociala medier. Efter kraftig kritik raderade Ericson sitt uttalande på Twotter men på sin privata blogg fortsätter han argumentera för den antisemitiska myten.

Det var på Twitter som Jan Ericson påstod att Hitler skulle haft ”judiskt blod”. En ökänd antisemitisk myt som började spridas av nazister med syftet att ge judarna skulden för förintelsen.

Efter uttalandet har Ericson fått ta emot kritik från personer över hela det politiska spektrat.

Så dumt och så icke-förvånande. Jan Ericson saknar spärrar.”, skriver den öppna kristdemokraten Jessica Schedvin, chefredaktör på makthavare.se.

En annan som har reagerat på Ericsons uttalande är centerpartisten Anna Simon-Karlsson, före detta förbundsordförande för Judiska Ungdomsförbundet i Sverige. På Twitter redogör hon historian bakom den antisemitiska myten.

Moderaternas riksdagsledamot väljer här att sprida en ökänd antisemitisk konspirationsteori. Ett påstående som från början framfördes av nazisten Hans Frank, och som historiker bevisat är falskt. En diskurs som kommit att handla om att judarna själva bär ansvar för Förintelsen.”, skriver Anna Simon-Karlsson på Twitter.

Även TT:s mångåriga politikreporter, Owe Nilsson,  kommenterar Ericsons uttalande. ”Finns det några gränser kvar?”, skriver han på Twitter.

Efter den hårda kritiken valde Jan Ericson att radera det aktuella inlägget. I ytterligare ett Twitterinlägg kallar han den uppkomna kritiken för ”pseudodebatt” samtidigt som han skyller ifrån sig på att kritikerna ”missförstått” och ”misstolkat” det antisemitiska utspelet.

På sin privata blogg har Jan Ericson fortsatt  sprida den antisemitiska myten till sina läsare. I blogginlägget skriver den moderata riksdagsledamoten att han är utsatt för ett pågående drev och skyller kritiken på vänsterdebattörer.

Uppgifterna om denna möjliga koppling lärde jag mig sjäölv i skolan och det finns för övrigt sådana uppgifter på väldigt många ställen, inklusive historieböcker och liknande.”, skriver Jan Ericson på sin blogg.

Fördjupa dig i ämnet genom att läsa här.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se