Kontakta oss

INRIKES

Moderat miljonär kallar undersköterskor egoistiska parasiter – lever själv på bidrag

Publicerat

den

KLASSFÖRAKTET Undersköterskan Helén Schönbäck tyckte att politikerna ska fördela de ekonomiska resurserna mer rättvist så att hela befolkningen kan gynnas. Då blev hon kallad för ”parasit” av miljonären Gunnar Axén, tidigare riksdagsledamot för Moderaterna.

55-åriga Helén Schönbäck arbetar med ett Sveriges mest påfrestande yrken – det vill säga undersköterskeyrket. Igår intervjuades hon av Expressen om sin syn på regeringens skattesänkningar för landets rikaste.

– Jag har inget emot att en del tjänar mycket pengar. Men jag tycker de som tjänar mer kan betala mer i skatt, så jag är emot slopad värnskatt, säger Helén Schönbäck till Expressen och poängterar:
– Men bara om den skatten går till att stärka vården och hjälpa gamla och sjuka som hamnar i kläm. Det är de folkvaldas skyldighet att fördela de ekonomiska resurserna så att vi alla får ta del av den tryggheten.

Att en undersköterska tycker att Värnskatten borde gå till basala behov i välfärden, blev uppenbart för mycket för miljonären Gunnar Axén. När före detta riksdagsledamoten läste att Helén Schönbäcks kommentarer valde han att attackera henne med förolämpningar, bland annat kallar han henne för ”egoist” och ”parasit”.

Lever själv på bidrag

Kort efter attacken skrev Gunnar Axén ytterligare ett inlägg där han ondgör sig över människor som lever på andra människors arbete.

Gunnar Axén är riskkapitalist och ordförande för finansbolaget Allra. Mellan 1998 och 2014 var han riksdagsledamot för Moderaterna. Från 2015 fram tills idag har Gunnar Axén levt på skattepengar från riksdagens inkomstgaranti. Axéns bidragsförsörjning ger honom 54 540 kronor i månaden, mer än dubbelt som en genomsnittlig undersköterska tjänar.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se