Kontakta oss

INRIKES

Leverantörer chockhöjer priset på sjukvårdsmaterial

Publicerat

den

INRIKES Flera av de viktiga produkterna som behövs i bekämpningen av Coronaviruset är svåra att få tag på. De leverantörer som har dessa produkter chockhöjer priserna.

I samband med karantän och stängda gränser är det svårt att få tag på allt sjukvårdsmaterial som behövs i kampen mot Coronaviruset. Varuförsörjningsnämnden som inkluderar länen Örebro, Dalarna, Västmanland, Uppsala och Sörmland har gjort en lista på de 100 viktigaste produkterna som behövs i kampen mot Corona, rapporterar Sveriges Radio.

Sjukvårdsmaterialet som behövs är till exempel handskar, munskydd och visir. 20 av produkterna som är med på Varuförsörjningsnämndens lista är det brist på. Leverantörerna har också valt att höja priserna på sjukvårdsmaterialet. Bechet Barsom (KD) som är ordförande i Varuförsörjningsnämnden säger att det är rejäla prisökningar.

Priserna är nu högre än vad som står i avtalet mellan Varuförsörjningsnämnden och leverantörerna. Imorgon kommer nämnden träffas för att ta ställningen till prisökningarna.

Tidigare materialbrist
Det är inte första gången regionerna har problem med att få tag på sjukvårdsmaterial. Förra året blev det en massiv materialbrist när företaget Apotekstjänst klev in som leverantör. Apotekstjänst saknade den logistiska möjligheten att försörja sjukhusen vilket ledde till en stor materialbrist runtom i landet. På grund av materialbristen fick flera operationer ställas in.

På grund av Apotekstjänst misslyckande kan de riskera att betala vite. Företaget själva kräver istället att regionerna ska betala ut en högre ersättning för att täcka merkostnaderna som uppstått i samband med deras logistikkaos.

Apotekstjänst har också blivit polisanmälda för sitt misslyckande.

 

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se