Kontakta oss

INRIKES

Mördad antinazist hedrades i Sverige

Publicerat

den

jimi-karttunen-feature-4HÖGERVÅLDET| Under söndagen anordnades manifestationer runt om i Sverige till minne av den 28-åring som mördats av nazister i Helsingfors nyligen.

Under söndagen samlades människor på flera håll runt om i Sverige för att hedra Jimi Karttunen, den 28-åring som misshandlades ihjäl på öppen gata av nazister i Helsingfors den 10 september. Karttunen hade visat sin avsky när en grupp nazister spred sitt hat i centrala Helsingfors, och för det straffades han med döden.

Vid söndagens minnesmanifestation i Stockholm deltog ett hundratal personer. Manifestationen hölls vid ”La Mano”, ett minnesmärke över de svenskar som gav sina liv i kampen mot fascismen i Spanien på 1930-talet. Samtidigt anordnades också manifestationer i Uppsala och Göteborg. Även i Landskrona anordnades en minnesmanifestation för den mördade antinazisten, med tända ljus och en banderoll med texten ”Antifascism är alltid självförsvar”.

sthlm
Över 100 personer samlades vid La Mano i Stockholm för att minnas vår finska kamrat som dog i sviterna av Nordiska motståndsrörelsens våld. Under minnesstunden hölls två tal och en dikt lästes upp.
Ett av talen var ifrån Finland. Efter talen hölls det en tyst minut och deltagare la ner sina blommor.

gbg
På Masthuggstorget i Göteborg hade antifascister samlats för att lägga ned blommor och lyssna på tal som bland annat manade till ökat antifascistiskt motstånd i hela Norden. En talare från kurdiska NCDK tog även upp likheten mellan islamistiska fascister och rasistiska fascister. Talaren underströk även vikten av att bekämpa grundorsaken till det fascistiska våldet, det vill säga kapitalismen.

la

Läs även: Antinazistisk manifestation samlade 15 000

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se