Kontakta oss

INRIKES

Mordet i Långhyttan: nazistsympatisörernas dom kommer nästa fredag

Publicerat

den

LÅNGHYTTAN| Nästa fredag kommer domarna för det uppmärksammade mordet på transsexuella Madeleine. Hon ströps och knivhöggs till döds av flera nazist-sympatisörer.

Nästa fredag, den 10 februari, kommer domarna i det uppmärksammade mordfallet i Långhyttan. Åklagarna yrkar på långa fängelsestraff för alla de sex huvudmisstänkta.

I juni förra året hittades en 62-årig kvinna dumpad i ett vattenfyllt gruvhål utanför Långhyttan i Dalarna. De åtalade misstänks ha bjudit in kvinnan till en grillfest. I bilen, på väg hem, stryptes kvinnan med en flagglina. När hon förlorade medvetandet högg 26-årige mannen henne med flera knivhugg.

Mördarna: nazist-sympatisörer som demonstrerat med NMR

Aktuellt Fokus avslöjade i november att flera av de då häktade, nu dömda, är sympatisörer med den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen. Flera av mördarna deltog också på organisationens 1-maj demonstration i Borlänge, bara några månader innan de mördade Madeleine i Långhyttan.

Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff

Under rättegångens sista dag i Falu tingsrätt yrkade åklagarna på långa fängelsestraff för alla sex huvudmisstänkta, skriver Dalarnas Tidningar.

Åklagarna yrkar på att den 26-årige mannen, som ska ha hållit i kniven, döms till livstids fängelse för mord. Två män, 24 och 21 år, bör dömas till 18 års fängelse för mord och en kvinna, som var 20 år när brottet begicks, bör få något lindrigare straff, 12 år. Ytterligare två män, 45 och 46 år, misstänks för medhjälp till mord varpå åklagaren föreslår fängelsestraff på 10 respektive 12-13 år.

Den rättspsykiatriska undersökningen visade att 26-åringen lider av en psykisk störning, men den är inte så allvarlig att han ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se