Kontakta oss

INRIKES

Morgan Johanssons tabbe under TT-intervjun

Publicerat

den

Morgan Johansson - Ninni Andersson/Regeringskansliet

INRIKES    Råkade göra bort sig i intervjun med TT. Makthavarna var handlingsförlamade och sämre för 15-20 år sen enligt Morgan Johansson. Då satt han själv i regeringen.

TT-intervjun med justitieminister Morgan Johansson skapade stor uppmärksamhet under söndagen. Inte minst för justitieministerns uttalande om att samhället misslyckades kväva gängbrottsligheten när den började slå rot i Sverige. I intervjun säger Morgan Johansson att man måste blicka tillbaka till 1980-1990-talet då de kriminella MC-gängen importerades till Sverige.

– MC-gängen kom, och sedan fick vi gäng som bildades på fängelserna och sedan fick vi gäng som bildades i bostadsområdena. Man kvävde inte det här i sin linda, säger Morgan Johansson.

Enligt Morgan Johansson tilläts den organiserade brottsligheten rota sig. Men därefter gör justitieministern ett uttalande som har fått människor att reagera. Han går nämligen till omedveten attack mot sig själv. Morgan Johansson beskriver nämligen makthavarna som styrde Sverige för 15-20 år sen som handlingsförlamade. Vad Morgan Johansson inte berättar är att han själv satt i regeringen under denna tidsperiod. Morgan Johansson var nämligen statsråd 2002-2006. I intervjun med TT säger han följande.

– Varken myndigheterna, regering eller riksdag tog tag i det på ett sådant sätt som man borde ha gjort. Svaret är att det vi gör i dag, med alla de här straffskärpningarna, med resursförstärkningarna, med ökade verktyg, med kameraövervakningen – herregud vi har fler kameror nu än någonsin tidigare – det vi gör i dag borde Sverige ha gjort för kanske 15–20 år sedan. Men de som var ansvariga gjorde inte det då, då får vi göra det nu

Får stöd av poliser

Morgan Johanssons intervju har skapat hårda reaktioner på nätet. Flera moderater har anklagat ministern för polishat. Anledningen är för att Morgan Johansson säger att Stockholmspolisens har misslyckats med rekrytera nya poliser till länet.

– Antalet poliser har helt enkelt inte ökat särskilt mycket de senaste åren just i Stockholm. För att vara rak på sak: Man har misslyckats att växa på det sätt som jag tycker att man bör kunna förvänta sig, säger han i intervjun.

Från polisens sida har reaktionerna inte varit lika hysteriska som bland högern. Under söndagen gick den kända polismannen Viktor ”YB-Södermalm” Adolphsson ut och kallade Johanssons uttalande är helt okontroversiellt.

”Ser att det rasas över den här intervjun? Justitieministern har ju rätt. Vi har misslyckats med att bli fler poliser i Stockholm? Helt okontroversiellt uttalande i mina ögon.”, skriver han på Twitter.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se