Kontakta oss

UTRIKES

Nya larmet från USA: Hemlösa dödas i städräder

Publicerat

den

USA Allt fler hemlösa krossas till döds i sopbilar i USAs städer. I veckan upptäcktes ännu en hemlös man i en sopbil, under en gatuupprensning i San Diego.

En av många strategier för att få bukt med den ökande hemlösheten i USA är att regelbundet städa gatorna och rensa dem på allt som inte ska vara där, exempelvis tält, madrasser eller filtar. Metoden används bland annat i San Diego, där det finns drygt 5600 hemlösa människor.

Mer än 50 hemlösa och andra har dödats i städräder, skriver tidningen The Guardian i en granskning. Många städer i USA har fått problem med drastiskt ökad hemlöshet på grund av att allt fler inte har råd att hyra bostäder då klassklyftorna ökat och hyrorna höjts. För att säkerställa att inga olyckor ska ske kräver myndigheterna i San Diego nu fotobevis på att tält, containrar och andra krypin är tomma innan de förstörs. Detta för att signalera att det är arbetarna som städar gatorna bär ansvar och inte företagen som tjänar pengar på städräderna.

Arbetare tvingas utföra städräd i San Diego – Foto: Youtube

Metoden att rensa gatorna på tält och annat är kritiserad och ifrågasatt. Många gånger kan en gata rensas på morgonen och vara full av hemlösa och tält redan samma kväll. Det enda som sker är att staden straffar de hemlösa för att de är hemlösa.

I kapitalistiska USA lever drygt 5,3 miljoner människor i absolut fattigdom, vilket innebär att de lever på mindre än två dollar per dag. Detta enligt siffror som ekonomiprofessorn Angus Deaton vid Princton University tagit fram och analyserat. Det är mer fattiga än hela Norges befolkning.

The Guardians granskning finner du här.

Sofia Tikkinen
redaktionen@aktuelltfokus.se