Kontakta oss

INRIKES

Motdemonstranter och protester inledde Socialdemokraternas kongress

Publicerat

den

INRIKES Socialdemokraternas kongress i Örebro inleddes med protester. Utanför stod bland annat medlemmar från Hyresgästföreningen och demonstrerade mot regeringens marknadshyror.

Få delegater lär ha missat dagens protester när slagorden ekade utanför S-kongressen. En fåordig Anders Ygeman ville knappt uttala sig till Aktuellt Fokus när vi ställde frågor om hur han ser på att Hyresgästföreningen protesterar mot Socialdemokraterna.

– Det är väl bra att dem demonstrerar, var Anders Ygemans enda kommentar innan han smet in genom dörrarna till kongressen.

På andra sidan gatan stod demonstranterna med plakat och banderoller med budskap mot marknadshyror.

– Vägra vägra marknadshyra, våra hyror är för dyra, skanderade demonstranterna.

Aktuellt Fokus pratade med en av demonstranterna, Marie Nilsson från Örebro. Detta var första gången som Marie väljer att gå ut och demonstrera. På frågan varför det känns viktigt att demonstrera mot marknadshyrorna svarar hon att det handlar om hennes trygghet. Hon har knappt råd med hyran som det är.

– Jag är ensamstående idag och har knappt råd med att betala hyresvärden varje månad. Jag röstade på sossarna och jag förväntar mig att dom ska stå för sina vallöften. Gör dom inte det måste man ju protestera, säger Marie Nilsson till Aktuellt Fokus.

En annan person som har på plats var Hyresgästföreningens ordförande för Västra Götaland, Kristoffer Lundberg. Kristoffer hade tagit sig hela vägen från Göteborg för att protestera.

Varför åker man så långt för att protestera?

– Detta är en avgörande fråga för 3 miljoner hyresgäster. Vi riskerar att i ett slag bli av med historiska framgångar. Januariavtalet riskerar att rulla tillbaka våra rättigheter till en 30-talsnivå. Vi kommer aldrig gå med på detta, vi kommer mobilisera 3 miljoner hyresgäster och kroka arm med fackföreninhsrörelsens kämpande skikt för att försvara hyresrätt, arbetsrätt och strejkrätt, säger Kristofer Lundberg, ordförande Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Vad ser du för risker om Socialdemokraterna och dom andra centristerna inför marknadshyror?

– Skulle S, MP, C och L:s  januariavtal verkställas riskerar vi hyreshöjningar på 30-50 procent över hela landet i stad och på landsbygd, innerstad och ytterområde, säger Kristoffer Lundberg till Aktuellt Fokus.

Inte så långt ifrån Hyresgästföreningens demonstration stod även ett tjugotal pensionärer och protesterade. Pensionärerna bar plakar där dom uppmanade Socialdemokraterna att göra om och göra rätt. Enligt pensionärerna måste pensionerna höjas.

– Pensionssystemet måste reformeras, sa en av kvinnorna till Aktuellt Fokus.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se