Kontakta oss

INRIKES

MUF: Åtala Annie Lööf om Centerpartiet inte släpper fram Ulf Kristersson

Publicerat

den

HÖGERN Centerpartiets partiledare, Annie Lööf, bör åtalas för avtalsbrott om hon röstar ja till Stefan Löfven som ny statsminister istället för Ulf Kristersson. Det skriver Josefin Wicklund från Moderaternas ungdomsförbund och Moderat Skolungdom i Dagens Nyheter.

Att Annie Lööf säger sig vara beredd att släppa fram Stefan Löfven som statsminister istället för Ulf Kristersson bör leda till juridiska konsekvenser från det svenska rättssystemet. Det skriver Josefin Wicklund från Moderata Ungdomsförbundet i bland annat Dagens Nyheter. Enligt Wicklund bör Annie Lööf åtalas för avtalsbrott om Centern gör allvar med den nyliberala uppgörelsen med Socialdemokraterna.

”Detta är ett så grovt löftesbrott att det borde anses att Annie Lööf har brutit mot en av de mest fundamentala rättsprinciperna i Sverige” skriver Josefin Wicklund.

Men MUF slutar inte med att vilja åtala Lööf för brott mot avtalslagen. Enligt Josefin Wicklund som är juriststudent bör Centerpartiets väljare få en chans att ändra hur de röstade i riksdagsvalet. Hur denna omöjliga uppgift skulle gå till i praktiken är inget som framgår i MUF:s debattartikel.

”Enligt 3 kap § 30 avtalslagen ska avtal anses vara ogiltigt om det är uppenbart att endera avtalsparten förfarit svikligt. Det är just det som Annie Lööf gjort. Hon har med berått mod förlett sina väljare att tro på något som hon redan från början visste att hon inte kunde införliva. Hon har alltså agerat svikligt under själva ”avtalsprocessen” (valet), varför hennes väljare rimligen inte sk anses vara bundna till deras del av avtalet. Följaktligen bör Centerpartiets väljare få chans att ändra sin röst, avtalet bör hävas.” skriver Josefin Wicklund.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se