Kontakta oss

INRIKES

Renovräkningarna ökar i Sverige

Publicerat

den

INRIKES I Sverige måste miljonprogrammen rustas upp. Forskare har tittat på upprustningen och det visar sig leda till renovräkningar. Samtidigt är det överklassens områden som prioriteras.

I Sverige behöver många bostäder renoveras. Det rör sig främst om miljonprogrammen där det beräknas att runt en halv miljon lägenheter behöver rustas upp. Forskare vid Institutet för bostads- och urbanforskning på Uppsala universitet har tagit en titt på renoveringarna och varnar för utvecklingen.

Enligt forskarna har upprustningen av miljonprogrammen lett till renovräkningar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Renovräkningar innebär att i samband med renoveringar så höjs hyran till en summa som hyresgästen inte har råd att betala vilket leder till att den får hitta ny bostad.

Ett annat problem är att allmännyttan säljs ut till privata fastighetsbolag. Dessa privata fastighetsbolag inleder ofta med att renovera de bostadsområden de köpt upp för att höja hyrorna och maximera vinsten. Samtidigt får hyresgästerna inget annat alternativ än att flytta om de är missnöjda med utförsäljningen.

Hyreshöjningarna i samband med renoveringar brukar ligga på mellan 3 – 4000kr. Chockhöjningen av hyrorna leder till att det blir färre billiga lägenheter på marknaden som leder till en ökad trångboddhet.

Samtidigt som hyrestagare har problem med renovräkningar är det en låg prioritering från det politiska etablissemanget. Istället är det de rikare områden som prioriteras. Idag går 30 miljarder av statens pengar till rot-, ränte- & skatteavdrag samt andra avregleringar som gynnar de som äger sin bostad.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se