Kontakta oss

INRIKES

Mystiska omständigheter kring nedbrunnen SD-valstuga

Publicerat

den

INRIKES Hösten 2017 diskuterade ledningen för Sverigedemokraterna i Göteborg strategierna att få en valstuga nedbränd. Knappt 11 månader sedan brann en SD-valstuga ned till grunden i Linköping.

Natten till igår brann en av Sverigedemokraternas valstugor. Branden inträffade i Linköping och ledde till att stugan brann ned till grunden. Enligt Sverigedemokraternas partitidning, Samtiden, ska ett ögonvittne sett hur en ensam maskerad vandaliserade valstugan och avslutade med att tända eld på den.

SD-ledning ville att valstugan skulle brinna

I maj tidigare i år kunde Göteborgs Posten avslöja att Sverigedemokraternas ledning i Göteborg hade som valstrategi att få en valstuga nedbränd.

”Vi har haft problem med sabotage – men att få en valstuga nedbränd är inte nödvändigtvis illa för oss: det kan bli en trevlig tidningsartikel. Därför kan det vara god strategi att sätta upp en brännbar (tom, naturligtvis) valstuga i valkampanjens inledning”, så skrev ledningen för SD Göteborg hösten 2017. Det kunde GP avslöja med hjälp av läckta interna dokumentet från Sverigedemokraterna.

2012 avgick Gnestapolitikern Frida Grundström (SD) efter att hon blivit misstänkt för mordbrand mot sitt eget hem. Enligt polisen var det inte uteslutet att SD-politikern hade anlagt branden framför sin ytterdörr med syftet att skylla mordbranden på politiska motståndare. Polisen har genomfört en teknisk undersökning på platsen men ingen har gripits. I normala fall brukar frivilliga SD-sympatisörer vakta och hålla koll på valstugan nattetid men just denna natten var där inga SD-sympatisörer på plats för att förhindra mordbranden.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se