Kontakta oss

NOTISER

När eleverna frågar om de är trygga kommer jag svara nej

Publicerat

den

3596012_2048_1152
KRÖNIKA | Idag kommer jag att möta rädda och oroliga barn som kommer att se sig över axeln på skolgården. Idag kommer de smyga fram i korridorerna, sitta i klassrummen och snegla mot dörren med en klump i magen. Jag arbetar på en kommunal grundskola i ett så kallat utanförskapsområde, ett bostadsområde med stor mångfald där många av barnen är av utländsk härkomst. Barn som växer upp med i en redan utsatt situation likt de barn som attackerades i Trollhättan.

Idag kan det vara jag som vuxen pedagog som står med en knivman framför mig. Risken finns där eftersom samhället har blivit ett mer splittrat, hårt samhäller där skeva diskussioner om människors hudfärg, tro eller ursprung har tagit upp allt för stort plats i samhällsdebatterna. Jag erkänner att det är med en klump i magen som jag kommer gå jobbet idag efter gårdagens händelser i Trollhättan. I klassen jag arbetar i har jag muslimer, kristna och icketroende. Barn som är födda här och barn som flytt hit. Barn som kommer att vara rädda för att gå till skolan. Imorgon ska vi samlas för att fira FN-dagen med temat för ”fred och kamratskap”. Vår klass har skrivit en dikt om vänskap och jag barnen är stolta över sitt verk. Och det är jag med. Men tyvärr kommer mina tankar vara någon helt annan stans imorgon. Vaksam, med ett öga på dörren och med en orolig känsla i kroppen.

Jag skulle vilja ställa en rak fråga till politikereliten i Sveriges Riksdag, polisledningen och till den inkompetenta poliskåren på Säpo. Kan jag som pedagog lova våra barn att det inte kommer hända igen? För den frågan kommer jag garanterat få idag. Vilket kommer leda till att jag kommer svara: Nej. Detta eftersom det högerradikala våldet har blivit mer och mer nerprioriterat av säkerhetspolisen på senare år. Deras blickar letar efter muslimer och den självständiga vänstern. Nazister kan åka till Ukraina och delta i väpnade strider och revolution vilket föranleder en axelryckning från Säpos. En ny Laserman kunde gå runt i Malmö under en längre tid utan att polisen eller Säpo kunde gripa honom.

Den senaste tiden har ett flertal asylboende bränts ner och vi kan vara glada över att ingen har blivit allvarligt skadad. Men Säpo står handfallen. Varför? Jo offren och de som bor på asylboendena och de som drabbas av våldet heter inte Vall Enberg och bor inte i de segregerade rikemansområderna. Poliskårens kåranda och dess syn på invandrare och rasifierade har genomsyrat viljan att hitta gärningsmännen. För Säpo och polisen letar fortfarande efter den muslimska terroristen medan högervåldet är en uppåtgående spiral påhejade av en rasistisk pöbel.
Vissa kan inte behärska sitt hat och går från ord till handling. Samtidigt sitter en större grupp på nätet och hejar på i olika SD-vänliga sidor och grupper på Facebook. Andra hetsar för nya attacker och ännu mera våld. Man kan hitta grova våldsuppmaningarna ibland annat Sverigedemokraternas officiella facebooksida. Så våldet kommer inte att upphöra och attackerna mot invandrartäta skolor kommer att hända igen.

Glöm inte den svenska historien
Vi får inte glömma att den högerradikala rörelsen har mördat långt över 20 personer sedan slutet på 1980-talet i Sverige. Det är ingen litet kramkalas vi pratar om utan en rörelse som drivs på av hatiska strömningar som skapar mördare. Ur denna miljö bildades Sverigedemokraterna som är en viktig aktör att vilja skapa motsättningar och som vill skapa en hetsig stämning mot invandrare. Och de lyckades. Jag minns nämligen hur det var att växa upp på 1990-talet och de etniska konflikter som denna rörelse lyckades skapa.

Idag kan vi skriva upp nya offer på den listan som mördat av högern. Tyvärr kommer det inte vara de sista. Och Säpo och polisen kommer som vanligt inte kunna förutse ett dyft.

För att möta framtidens hot från högerradikalismens effekter så kan vi inte lita på att systemet ska kunna skydda eller förebygga nya högerradikala våldsdåd. Ska samhället skydda sig mot framtida högerhot så finns det inga genvägar – människor måste se till att organisera sig lokalt i antifascistiska grupper. Ett exempel kan vara att organisera sig i nätverket Tillsammansskapet som tar ställning för ideologiskt obunden antirasism och som även tar lokala sociala strider. Även facket kan vara vettigt att organisera sig i. Oavsett vad är det viktigt att du organiserar dig med antifascistiska ögon och motarbetar rasism, sexism och fascism. Blockera deras hat på gatan fysiskt när de demonstrerar. Säg ifrån på nätet, argumentera och läs på. Det är dags att allmänheten sluter sig samman och börjar bekämpa den avhumaniserande politik som skapar lasermän, mordbrännare och mördare.

Rickard Karlsson, Elevstöd på kommunal grundskola
redaktionen@aktuelltfokus.se