Kontakta oss

KRÖNIKA

När Moderaterna i Göteborg pratade om klass

Publicerat

den

KRÖNIKA Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg anser att höjda parkeringskostnader är en klassfråga för innerstadsborna. Men när det gäller prishöjningarna i kollektivtrafiken är det visst positivt att fattiga trängs undan.

Precis som i resten av landets städer är de centrala stadsdelarna i Göteborg fyllda av bostadsrätter. Enligt senaste siffrorna från sajten mäklarstatistik ligger snittpriset i centrala Göteborg på drygt 60 000 kronor kvadratmetern. Det kan jämföras med förorterna Bergsjön och Angered där kvadratpriserna ligger runt 20 000 kronor kvadratmetern. I de centrala delarna bor det givetvis även vanligt folk men sett till taxerad inkomst är det här en plats för gottställtare.

För drygt två år sedan manade kommunstyrelsens ordförande Axel Josefsson till klasskamp. Men inte för oss som bor i Bergsjön. Nej istället gick han ut i GP och tog strid för gottställtarna i innerstaden. Att parkeringskostnaderna i innerstaden skulle förändras var visst en klassfråga. Även i valrörelsen 2018 upprepade han samma budskap.

Igår uppmärksammade Aktuellt Fokus Axel Josefssons svar på frågan om att högerns planerade prishöjning i kollektivtrafiken kan innebära att fattiga inte har råd med månadskort. Enligt Josefsson är det positivt. Han går till och med så långt att han säger att det är klimatsmart och effektivt eftersom fler kommer gå eller cykla för att ta sig fram i stan.

Axel Josefssons människosyn är ingen nyhet men den är väldigt talande. Att tala om klassfrågor är bara aktuellt när det sker utifrån de välbärgades perspektiv. När det gäller arbetslösa, lågavlönade och sjuka lyser klassperspektivet med sin från frånvaro. Är det meningen att vi ska bli förvånade över att en högerpolitiker hatar fattiga? Nej egentligen inte, däremot bör vi bli heligt förbannade.

För övrigt anser jag att högerns klasshat aldrig får normaliseras.

Kim Fredriksson
Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se