Kontakta oss

ARBETSLIV

Sveriges Hamnar hotar att stämma Hamnarbetarförbundet

Publicerat

den

ARBETSLIV Näringslivsorganisationen Sveriges Hamnar allierar sig med den ryska högerregimen. Vill fortsätta handeln med Ryssland och hotar hamnarbetarna med rättsliga åtgärder om dom inte stoppar blockaden mot ryska fartyg.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om Hamnarbetarförbundets blockad mot ryskkopplade fartyg som trädde i kraft 28 mars. Blockaden har hyllats av Ukrainas president och även Transportfacket som också organiserar hamnarbetare har valt att inleda en blockad med start första maj.

Nu har arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar inkommit med en så kallad fredspliktsinvändning för att stoppa hamnarbetarnas blockad och fortsätta handeln med Ryssland. Sedan tidigare har företagen lyckats omdirigera fartyg till hamnar där Transport organiserat hamnarbetarna för att komma undan blockaden men när Transports blockad inleds nästa vecka tar det stopp.

Om Hamnarbetarförbundets blockad inte upphör hotar Sveriges Hamnar med att ta till rättsliga åtgärder. Sveriges Hamnar påstår att blockaden är olovlig.

Blockaden fortsätter
Hamnarbetarförbundet avvisar Sveriges Hamnars invändningar skriver de i ett pressmeddelande. Blockaden är en legitim sympatiåtgärd för att visa solidaritet med Ukrainska hamnarbetare.

Blockaden kommer att fortsätta och Hamnarbetarförbundet är förvånade över att Sveriges Hamnars invändningar kommer flera veckor efter blockaden inletts.

– Jag är faktiskt förvånad att de kommer med den här invändningen nu. Sveriges Hamnar har ju tidigare efterfrågat tydliga sanktionsbeslut från regeringen mot rysk sjötrafik, men när detta än så länge uteblivit backar man alltså upp det fåtal medlemsföretag som inte är beredda att offra en krona i affärsintäkter för att stötta våra hamnarbetarkollegor som befinner sig vid krigets frontlinje i Ukraina, säger Hamnarbetarförbundet ordförande Martin Berg.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se