Kontakta oss

INRIKES

Inte förtal att kalla nazist för nazist

Publicerat

den

INRIKES Mathias Wåg granskade en högerextrem tidning där en av skribenterna var en ökänd nazist. Nazisten gillade inte uppmärksamheten och försökte stämma Wåg för förtal vilket nu misslyckats. Stämningen är en del av den så kallade ”förtalsombudsmannens” kampanj för att begränsa yttrandefriheten.

Den antifascistiska journalisten Mathias Wåg granskade tidningen Nya tider, som är den tidning på ytterhögerkanten som får ut mest i presstöd. En av tidningens skribenter visade sig vara Dan Lindberg (tidigare Berner), en ökänd nazist som 2003 dömdes till 6 års fängelse för dråp.

Wågs granskningar publicerades i publikationer med utgivarbevis vilket ledde till att högern inte hade något svar på granskningen. Lindberg tillsammans med förtalsombudsmannen insåg däremot att de hade möjligheten att inleda en civilrättslig stämning mot Wåg då han i mars 2018 på Twitter beskrev Lindberg som ”en av Sveriges ökändaste dömda nazister”. Lindberg ansåg att beskrivningen av honom var förtal.

Tidigare idag meddelade rätten att Lindberg förlorade förtalsstämningen. Wåg är nöjd med rättens besked.

– Det här är fantastiskt! Det kommer att sätta stopp för att man använder stämningar som vapen för att tysta granskningar. Jättebra att rätten säger att det jag skrivit har ett tydligt journalistiskt syfte. Det betyder att man nu som journalist i sociala medier kan prata om det som man skriver i sina artiklar, säger Mathias Wåg till Dagens ETC.

Del av en större kampanj

Stämningen mot Wåg är en del av en större kampanj som initierats av förtalsombudsmannen. Bakom förtalsombudsmannen ligger Christian Peterson, en aktivist med bakgrund i den militanta nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen och högerextrema Alternativ för Sverige.

Pedofiler och groomare

Peterson kan också kopplas till flera högerextrema pedofiler. Det var Peterson som tillsammans med Chang Frick hjälpte pedofilen Paludan att genomföra sin omtalade koranbränning utanför Turkiets ambassad i januari i år. I sin roll som ”förtalsombudsman” har han även stämt människor som har påpekat att Paludan har sexchattat med barn. Peterson har också kopplingar till seriepedofilen Alexander Andersson där båda varit huvudpersonerna bakom projektet Vänsterkollen. Andersson dömdes nyligen till 12 års fängelse för sexualbrott mot 15 olika barn.

Utöver förtalsombudsmannen jobbar Peterson för insikt24 där den före detta SD-toppen Erik Almqvist är chef. Insikt24 har kopplingar till tidningen Nya Tider som Wåg granskade.

Utöver Peterson är den Finlandsbaserade juristen Henrik Johansson delaktig i förtalsombudsmannens arbete. Johansson är den som ligger bakom det juridiska spelet och representerar de målsägande i rätten.

Flera pågående stämningar

Utöver stämningen mot Wåg har förtalsombudsmannen flera pågående fall. Ett av fallen är när centerpolitikern Anton Sauer på Twitter kallade nazisten och förintelseförnekaren Ingrid Carlqvist för just nazist och förintelseförnekare.

En annan omtalad stämningen är ”nazistpyssling”-fallet. Nick Alinia som tidigare arbetat för Samnytt blev kränkt efter att han blivit kallad ”nazistpyssling” i podcasten ”Unge Meyers lidande”. Alinia nämns inte med namn i podden men skriver i sin stämningsansökan mot Bianca Meyer att han känner sig svartmålad som ”nazist” och menar att ”pyssling” är en hånfull referens till att han är ”något kortare än medellängden”.

Efter att ha blivit kallad ”nazistpyssling” har Alinia mått dåligt i över en månad enligt stämningsansökan. ”I snart en månad har händelsen med Bianca Meyers anklagelser präglat mitt liv. Ända sedan jag hörde om poddavsnittet har jag varje dag oroat mig för hur många personer som kan ha tagit anklagelserna för sanning. Jag hade svårt att sova natten efter att jag fick reda på avsnittet,” skrev Alinia i stämningsansökan.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se