Kontakta oss

INRIKES

Högerextremister fejkade afghanska sexhot – spreds av Katerina Janouch

Publicerat

den

HÖGERN Sprider Katerina Janouch medvetna lögner eller har hon bara en otroligt dålig känsla när det gäller källkritik? Den frågan kan man ställa sig efter att hon publicerat en krönika där Ung i Sveriges talesperson hängs ut efter nättrakasserier mot en ung kvinna.

På sin privata blogg, Katerina Magasin, har Katerina Janouch publicerat en lång gästkrönika där krönikören lyfter fram påstådda våldtäktshot och trakasserier på Twitter. Enligt krönikören finns det en röd tråd mellan hoten och trakasserierna, nämligen Ung i Sverige-rörelsens talespersoner, Fatemeh Khawari och Amir Nabizadeh.

Jennifer Almlöv skriver att hon hade hamnat i konflikt med Amir Nabizadeh på Twitter och att det var då trakasserierna satte fart. Hon skriver även att hon kontaktade Amir för att se om det var vänner till honom. I bifogade skärmdumpar som Almlöv har tagit kan man se att Amir svarar nej och att han inte kan ta ansvar för vad andra skriver. I skärmdumparna framgår det även att Amir Nabizadeh velat träffa Jennifer personligen för att diskutera det hon blivit utsatt för. Vilket Jennifer tolkar som ett hot om hembesök.

För att höja chockeffekten hos läsarna har hon även bifogat skärmdumpar på flera personer som kallar henne för hora.

I skrivande stund har krönikan fått över 4000 delningar på Facebook och rört upp en rejäl hatstorm på sociala medier. Frågan man kan ställa sig är vem eller vilka som kan tänkas ligga bakom trakasserierna.

Högeranhängare bakom sextrakasserierna

När vi på Aktuellt Fokus granskar fallet tar det inte lång tid förrän vi förstår att det är nått som inte stämmer. De skyldiga twitterkontona som hängs ut på Katerina Janouch hemsida ser snarare ut att vara trollkonton från högerkanten. Flera av dem gör inte ens någon hemlighet av var deras sympatier egentligen ligger. Ena dagen retweetar dom kända nazister och högerprofiler och nästa dag går dom till unisont anfall mot kvinnor som skriver till Ung i Sverige-profiler.

När vi går igenom kontona som presenteras på Katerina Janouch hemsida finner vi även flera nystartade konton. Faktum är att nästan alla konton har startas under loppet av samma vecka i slutet av september.

Av allt att döma tillhör trollkontona högerextremister som utger sig för att vara unga asylsökande.

Men varför vill högern smutskasta Amir?

Amir Nabizadeh är en av grundarna av det växande nätverket Ung i Sverige, som i huvudsak består av unga afghaner som protesterar mot utvisningarna till Afghanistan.

Tillsammans med Fatemeh Khavari har Amir varit en av nätverkets mest synliga medlemmar. Något som gjort honom till måltavla för nazister och övriga ytterhögern.

Ung i Sverige har även lyft fler frågor än att vara mot S+MP-regeringens utvisningar till Afghanistan. Exempelvis har nätverket krävt högre pensioner för svenska pensionärer och tagit ställning för BB-ockupationen i Sollefteå. Samtidigt har de afghanska ungdomarna även börjat stödja svenska hemlösa i Stockholm genom matutdelningar. Den positiva verksamheten har ökat stödet för Ung i Sverige vilket i sin tur har retat ut stora delar av den svenska högern.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se