Kontakta oss

INRIKES

Niklas Wibom – mannen som mörkar sin bakgrund

Publicerat

den

niklas
INRIKES | I dagarna så har det i media rapporterats om hur fotografen Niklas Wibom från Malmö samlar stöd på Facebook för att få en inbjudan till bröllopet för Sofia Hellqvist och prins Carl Philip. I hans reklamkampanj så har han kört med konceptet att han skulle vara en ”folkets representant” men detta har ifrågasatts av de som känner igen hans namn sedan tidigare.

Niklas Wibom är en fotograf som i olika facebookgrupper sökt modeller, ofta lättklädda eller helt nakna, för sin fotografering. Detta har han gjort med återkommande sexistiskt språkbruk. Även modeller som blivit fotograferade av honom har berättat om obehagliga frågor vid fotograferingen och bland annat konstruerade våldtäkter är en del av hans alster. Niklas har också varit med i Insider 2006 där det bland annat framkom att han drivit en strippförmedling samt där han spridit lögner om andra fotografer på den nu nedlagda sidan modellguiden.com som drevs av Niklas själv.

vittne_niklas

Skrivet av en kvinna som träffat Niklas Wibom på en fototräff

Han blev återigen känd i sociala medier när han skrev om hur han vid Svenskarnas Partis samling Limhamn den 23e augusti 2014 blev rånad av fyra aktivister från nätverket Antifascistisk Aktion (AFA) och hur de senare försökte överfalla honom på vägen hem från motdemonstrationen. Han laddade dessutom upp en bild på två av de som skulle ha rånat dem och bad om hjälp att identifiera dem, något som spreds på högerextrema sidor.

Problemen var bara att de identifierade inte alls var medlemmar i AFA eller något annat utomparlamentariskt nätverk utan vanliga människor och att hela överfallet var påhittat av Wibom själv. Flera åskådare vittnade om hur mannen under sin tid på torget fotat och filmat motdemonstranter och att han under tiden i sin ena hand höll i en burk tårgas. Att bära tårgas utan tillstånd är brottsligt och faller under olaga vapeninnehav. De informerade direkt en polis som fanns nära till hands samtidigt som en annan som uppmärksammat sprejen säger åt Wibom att slänga bort sprejburken. Det hela slutar med att han ger den till en förbipasserande polis.

När vittnesbörden kom fram raderade Niklas allt han skrivit om det påhittade rånet, dock var skadan redan skedd. Individerna på bilden hade identifieras av högerextrema och blivit uthängda på flera större bloggar och fick utstå flertalet hot efter händelsen. Niklas raderar än idag alla trådar och frågor där hans agerande ifrågasatts men har inte bett om ursäkt för att han felaktigt pekade ut antirasister som kriminella och inte tagit avstånd från alla hot de utpekade personerna utsatts för på grund av honom.

Även i det Facebook-event där Niklas idag för sin kampanj för att få en inbjudan till bröllopet så raderar han alla frågor som berör Limhamnshändelsen samt hans fotograferande.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se