INRIKES

Niklas Wibom – mannen som mörkar sin bakgrund

niklas
INRIKES | I dagarna så har det i media rapporterats om hur fotografen Niklas Wibom från Malmö samlar stöd på Facebook för att få en inbjudan till bröllopet för Sofia Hellqvist och prins Carl Philip. I hans reklamkampanj så har han kört med konceptet att han skulle vara en “folkets representant” men detta har ifrågasatts av de som känner igen hans namn sedan tidigare.

Niklas Wibom är en fotograf som i olika facebookgrupper sökt modeller, ofta lättklädda eller helt nakna, för sin fotografering. Detta har han gjort med återkommande sexistiskt språkbruk. Även modeller som blivit fotograferade av honom har berättat om obehagliga frågor vid fotograferingen och bland annat konstruerade våldtäkter är en del av hans alster. Niklas har också varit med i Insider 2006 där det bland annat framkom att han drivit en strippförmedling samt där han spridit lögner om andra fotografer på den nu nedlagda sidan modellguiden.com som drevs av Niklas själv.

vittne_niklas

Skrivet av en kvinna som träffat Niklas Wibom på en fototräff

Han blev återigen känd i sociala medier när han skrev om hur han vid Svenskarnas Partis samling Limhamn den 23e augusti 2014 blev rånad av fyra aktivister från nätverket Antifascistisk Aktion (AFA) och hur de senare försökte överfalla honom på vägen hem från motdemonstrationen. Han laddade dessutom upp en bild på två av de som skulle ha rånat dem och bad om hjälp att identifiera dem, något som spreds på högerextrema sidor.

Problemen var bara att de identifierade inte alls var medlemmar i AFA eller något annat utomparlamentariskt nätverk utan vanliga människor och att hela överfallet var påhittat av Wibom själv. Flera åskådare vittnade om hur mannen under sin tid på torget fotat och filmat motdemonstranter och att han under tiden i sin ena hand höll i en burk tårgas. Att bära tårgas utan tillstånd är brottsligt och faller under olaga vapeninnehav. De informerade direkt en polis som fanns nära till hands samtidigt som en annan som uppmärksammat sprejen säger åt Wibom att slänga bort sprejburken. Det hela slutar med att han ger den till en förbipasserande polis.

När vittnesbörden kom fram raderade Niklas allt han skrivit om det påhittade rånet, dock var skadan redan skedd. Individerna på bilden hade identifieras av högerextrema och blivit uthängda på flera större bloggar och fick utstå flertalet hot efter händelsen. Niklas raderar än idag alla trådar och frågor där hans agerande ifrågasatts men har inte bett om ursäkt för att han felaktigt pekade ut antirasister som kriminella och inte tagit avstånd från alla hot de utpekade personerna utsatts för på grund av honom.

Även i det Facebook-event där Niklas idag för sin kampanj för att få en inbjudan till bröllopet så raderar han alla frågor som berör Limhamnshändelsen samt hans fotograferande.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

7 kommentarer

7 Comments

 1. Hasse

  2016-10-22 den 20:56

  Är han kanske släkt med familjen Wibom som ägde Huvudsta? Enligt Sigfrid Siwertz en av de mer egotrippade och giriga familjerna i början av 1900-talet (läs Selambs!). Passar i så fall väl in i mönstret..

 2. kalle

  2015-06-16 den 14:58

  Våldtäkt har ett straffvärde om lägst två och högst sex år, och därmed är gallringstiden minst tio år. Den påstådda domen borde därför fortfarande synas i belastningsregistret, om han verkligen blivit dömd.

 3. Sara Larsson

  2015-06-16 den 12:31

  Kalle : Domar gallras inte bort.Var har du fått det ifrån?
  I USA gallras domar bort, men inte i Sverige lixom…..

 4. kalle

  2015-05-04 den 17:38

  Våldtäkten skedde 2006. Domen är gallrad efter fem år därför går det inte få tag på den.

 5. AktuelltFokus

  2015-05-03 den 22:39

  Aktuellt Fokus har granskat om Niklas Vibom har domar i tingsrätt och inte hittat någon dom gällande sexualbrott/våldtäkt bakåt i tiden. Inget vi kan hitta i allafall.

  Mvh
  Redaktionen
  Aktuellt Fokus

 6. Lova

  2015-05-03 den 19:46

  Stämmer det att han är dömd för våldtäkt?

 7. Vånga

  2015-05-03 den 18:01

  Det verkar som han inte vågar stå för vad han gjort. Läser man hans FB-sida snyftar han ordentligt om att alla är elaka och avundssjuka på honom. Krokodiltårar.

  Det folk gjort i hans FB-eventet är att ifrågasätta hans trovärdighet, hur representativ han är för \”vanligt folk\” som han kallar sig själv och hans egen framställning av sig själv som en trevlig kille. Att ifrågasätta på automatik blir näthat är löjligt. Ännu mera löjligt blir det när media köper den problembilden skapad av honom utan att undersöka källor eller kolla om.det stämmer. Pinsamt!

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp