Kontakta oss

NOTISER

Noam Chomsky: ”Nato-staten Turkiet samarbetar med Al Qaida”

Publicerat

den

chomsky
TURKIET
| En av världens främsta intellektuella, professor Noam Chomsky uppmärksammas av nyhetskanalen ”Democracy Now!” i USA. I ett 20 minuter långt tal i New York talar den frispråkiga professorn om det geopolitiska läget i världen och pekar bland annat ut Turkiet för inblandning i dödandet av utsända soldater från Pentagon.

I talet säger Noam Chomsky att Nato-landet Turkiet har stöttat Al-Qaida associerade Al-Nusra Fronten i Syrien. Enligt professorn är det mycket som tyder på att stödet för Al-Nusra Fronten har varit så pass starkt att turkiska agenter ska ha varit involverade i dödandet och kidnappningen av några dussin utsända soldater från Pentagon som anlände till Syrien för några veckor sedan.

Det är inte första gången som Turkiska staten har samarbetat med radikala salafister från Al Qaida. Förra året gick USA:s förre Turkietambassadör, Francis Ricciardone ut och berättade om Turkiska statens samarbete med det som beskrivs som Al Qaidas gren i Syrien, Al-Nusra Fronten.

Professor som utmanar etablissemanget

Chomsky är själv amerikan och professor vid anrika Massachusetts Institute of Technology, MiT. Han är känd för att tala klarspråk och anses vara en av världens främsta omvärldsanalytiker.

Chomsky som även beskrivs som ”den moderna lingvistikens fader” har påverkat en rad områden som till exempel analytisk filosofi, kognitionsvetenskap, artificiell intelligens, datalogi, logik, matematik och psykologi. I talet som hölls i New York förra helgen analyserar professorn även den islamistiska staten Iran och konstaterar att USA är ett mycket större hot mot världsfreden än vad Iran är.

Se inslaget från ”Democracy Now!” nedan

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se