Kontakta oss

NOTISER

Norrköpingsborna välkomnade människor på flykt

Publicerat

den

RW NORRKÖPING | Cirka 1500 personer hade under onsdagskvällen tagit sig ner till Tyska Torget för att visa sitt stöd för flyktingarna som rör sig genom Europa. Norrköpings kommun spelade klockspelet What a Wonderful World ur rådhustornet.

Två av initiativtagarna, Sofia Bergström och Rosanna Nordrup, inledde på scenen nedanför Rådhustrappan. När så Mohammed, flykting från Syrien klev upp på scenen och berättade om sin väg från kriget i det som tidigare varit hans trygga hemland ,blev det alldeles tyst i den stora skaran av åhörare.

Han berättade om sitt liv i Damaskus men han förlorade allt. Rösten stakade sig när tårarna trängde på. Han fortsätta att berätta om sin flykt, som gick vidare till Libanon och därifrån till Egypten. Till slut nådde han Sverige via Italien, Frankrike och Tyskland

Han berättar hur han åkte i fullproppade båtar och i överfulla lastbilar.

– Vi behandlades som kreatur och jag trodde aldrig att jag skulle överleva, fortsatte han, återigen med tårfylld röst.

Men han lämnade ändå scenen med ett leende på läpparna efter att han mottagit långa applåder. Andra som talade på manifestationen var Asylgruppen-Norrköping som praktiskt hjälper asylsökande. Monica Grahn som är lokal ordförande för Rädda barnen och Amra Bajric som är antirasistisk debattör. På scen stod också Norrköpingsbandet Björnstammen och bjöd på sköna rytmer.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se