Kontakta oss

NOTISER

SD:s webtidning ljög om deltagarsiffror

Publicerat

den

sverigevän
STOCKHOLM
| I tisdags höll den sverigedemokratiska högerrörelsen en demonstration på Sergels Torg i Stockholm. Förberedelsearbetet inför demonstrationen hade sedan länge och när det slutligen var demonstrationsdags stannade deltagarsiffran på under 100 personer. Ett klart fiasko enligt de flesta. Enligt ögonvittnen på plats som vill vara anonyma på grund av risken att bli utsatta för hot och våld av den sverigedemokratiska högerrörelsen, kunde man knappt märka av deras närvaro på torget.

– Jag stack dit för att se hur många de blev och det blev som väntat en mindre skock som stod där. De gjorde väldigt lite väsen av sig, jag trodde först att de var någon frikyrklig samling eller nått, säger ”Elin” från Stockholm till Aktuellt Fokus.

SD:s partiorgan ljög om deltagarsiffrorna

I Sverigedemokraternas webtidning Samtiden rapporterade man om demonstranter som krävde regeringens avgång på grund av invandringspolitiken och det faktum att Sverige bland annat tar emot flyktingar som flyr från den salafistiska terrorstaten Daesh, mer känd som ISIS i Europa.

I Samtidens rapportering valde man att blåsa upp deltagarsiffrorna till drygt 500 personer. Det vill säga mer än fem gånger så många än vad man egentligen var.

samtiden1

Deltagarsiffrorna skjuter i höjden när alternativa högermedier rapporterar. Skärmdump från Samtiden.nu

Efter att fotobevis från Sergels Torg spridits på sociala medier och i bloggar har SD-vännerna hånats och skrattats åt på nätet. ”De tappra 500 – Varken tappra eller 500” skriver bloggen Polimasaren, ”Alltså, det kan vara första gången jag hört människan prata, och shit vad det fattas sparvar i det boet.” skriver en aktivist från Malmö på Facebook om en av talarna, Ingrid Carlqvist. Känd för att sprida rasideologi och främlingsfientlighet på sociala medier.

sergelstorg1

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se