Kontakta oss

INRIKES

Ny säkerhetsrapport avslöjar relationen mellan Turkiet och Islamiska Staten

Publicerat

den

TURKIET/NORRA SYRIEN   För mindre än två år sedan halshögg dom människor och försökte försvara Islamiska Statens terrorkalifat. Idag strider samma terrorister under turkisk flagg och sponsras av Erdogans regim. Det framgår av en ny säkerhetsrapport från Rojava Information Center.

Rojavå Information Center har släppt en hel databas med detaljerad information om en del av de IS-terrorister som ockuperar den kurdiska regionen Afrin i norra Syrien. OSINT-kartläggningen bygger bland annat på namn, bilder, filmklipp och omfattande grävarbete i internationella IS-forum på Internet. Trots det säger forskarna bakom säkerhetsrapporten att avslöjandet bara visar en bråkdel av det verkliga samarbetet mellan Islamiska Staten och den turkiska regimen.

”Den här databasen visar bara en bråkdel av omfattningen och djupet av det turkiska samarbetet med ISIS. Flera framstående ISIS-befälhavare och terrorister opererar nu helt öppet som befälhavare i miliser som finansieras, beväpnas, utbildas och kontrolleras av Turkiet.”, säger forskaren Joan Garcia.

Internationella IS-ledare

I RIC:s säkerhetsrapport framgår det att mer än 40 tidigare IS-terrorister samarbetar med Turkiet i den pågående markockupationen i Syrien. Däribland högt uppsatta IS-terrorister som IS ledare i Tunisien och Algeriet, Mahran Khalaf al-Sufi, som är en del av terrornätverkets internationella säkerhetsapparat. Även tidigare IS-befäl och andra högt uppsatta återfinns namngivna i rapporten.

Sträcker sig till presidenten

Enligt Joan Garcia finns det tydliga kopplingar mellan IS-terroristerna och den turkiska säkerhetstjänsten MIT. Kopplingar som sträcker sig så långt som till Turkiets president Erdogan.

”Somliga av dessa individer har direkt samarbete med den turkiska säkerhetstjänsten (MIT), och är en del av samma orderkedja som sträcker sig direkt till Ankara och president Reccep Tayip Erdogan.” säger Joan Garcia.

Rapporten finner du här.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se