Kontakta oss

INRIKES

RKU lanserar kampanj för att stoppa Workish

Publicerat

den

INRIKES Redan dagen efter appen Workish har lanserats möter den massiv kritik för att bidra till osäkra arbetsförhållanden. Revolutionär Kommunistisk Ungdom startar nu en kampanj för att sänka appen.

På tisdagskvällen lanserades appen Workish av flera kända artister inom Hiphop-branschen. En av artisterna är Linda Pira som tidigare profilerats som en vänsteraktivist. Pira sitter i bolagsstyrelsen som ligger bakom appen. En annan i styrelsen dömdes nyligen för brott mot lagen om marknadsmanipulation(B 9602-1, Stockholms tingsrätt) och har skulder till skatteverket på 7,2 miljoner kronor.

Appen Workish är en traditionell gigjobb-app. Appen går ut på att folk utför enklare tjänster för en mindre betalning utan någon form av anställning. Workish tar 12% av betalningen. Liknande appar brukar få kritik då det kan vara oklart för den som utför tjänsten att det också är den personen som blir ansvarig att skatta. Annan kritik är att många andra rättigheter på arbetsmarknaden försvinner.

Workish sticker ut från andra liknande appar då den marknadsförts av kulturprofiler som oftast förknippats med vänstern och dess aktivism. Flera av profilerna har nu tagit bort sina inlägg från sociala medier där de gjort reklam för appen.

RKU tänker stoppa appen
Revolutionär Kommunistisk Ungdom, RKU har nu inlett en kampanj för att få bort appen. RKU rekommenderar folk att ladda ner appen och ge den dåliga recensioner för att slutligen få den borttagen.

Taktiken har tidigare använts med framgång mot liknande appar. Syndikalistiska Ungdomsförbundet, SUF har bedrivit framgångsrika kampanjer mot Selfiejobs och Yepstr.

Tidigare under dagen har också fristående vänsteraktivister främst på twitter uppmanat folk att ge sig på Workish med bland annat negativa reaktioner.

I skrivande stund har Workish fått bottenbetyget av flera hundra recensenter på plattformar som Google play. Hemsidan ligger också nere. Även artister som gjort reklam för appen har fått negativa recensioner och kritik på sociala medier.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se