Kontakta oss

INRIKES

Nu ökar pressen på Ylva Johansson: ”Inskränk inte strejkrätten”

Publicerat

den

ARBETSLIV Efter att parterna slutligen kommit överens och hamnkonflikten äntligen är över ökar kravet på att Ylva Johansson ska skrota den planerade inskränkningen av strejkrätten.

Förra mandatperioden öppnade Socialdemokraterna upp för att inskränka strejkrätten. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson pekade ut den långa och segdragna hamnkonflikten som orsak till att strejkrätten behövde ses över. Ylva Johansson påstod bland annat den svenska modellen inte längre fungerade.

– Den svenska modellen fungerar inte som det var tänkt i det här fallet och det är därför jag är beredd att gå så långt som med lagstiftning i ett ärende som för oss socialdemokrater naturligtvis är väldigt känsligt, sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till SVT.

Men igår stod det klart att den svenska modellen faktiskt fungerar. Arbetsköparsidan vek slutligen ned sig och valde att teckna ett kollektivavtal som ger Hamnarbetarförbundet lika stor makt som minoritetsfacket Transport. Efter Hamnarbetarförbundets seger i hamnkonflikten ökar nu kraven på Ylva Johansson ska skrota den planerade inskränkningen. ”Lägg nu för helvete ner den där idén om att inskränka strejkrätten!!!!” skriver socialdemokraten Göran Greider.

Ledarskribenten och författaren Per Björklund tycker att Ylva Johansson borde strunta i att inskränka strejkrätten och istället koncentrera sig på att stoppa företagarna från utnyttja människor som slavar.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt skriver att de dåliga argument som regeringen använt sig av i frågan om strejkrätten är borta.

– Kommer ni slänga förslaget om inskränkt strejkrätt i papperskorgen nu?, skriver ETC:s ledarskribent Jenny Bengtsson till Ylva Johanssons Twitterprofil.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se