Kontakta oss

NOTISER

600 gästarbetare organiserade sig fackligt på stora tunnelbanebygget i Köpenhamn

Publicerat

den

110490_newyorktunnelbanaforlangdalinjen7wikipediaDANMARK| Danmark har många gästarbetare på arbetsmarknaden. Danska fackförbund har ett stort ansvar att organisera gästarbetarna för att både förhindra lönedumpning, att upprätthålla bra arbetsmiljö och trygghet för gästarbetarna.

Det jobbar cirka 1 500 byggnadsarbetare på det stora tunnelbanebygget i Köpenhamn. 98 % av arbetarna är gästarbetare som arbetar utan kollektivavtal. Låga löner och 60-timmarsveckavar det vanliga. Men nu har 600 av dem gått med i facket och vanliga danska regler börjar gälla på bygget, skriver stoppafusket.se. En ökad trygghet för arbetarna och arbetsköparen förlorade i Arbetsdomstolen.

Det stod ganska snabbt klart att det var andra regler som gällde på Metrobygget än vad som står i det danska byggavtalet. Det handlade om lönedumping i stor skala. Men det var stora problem för facket att få träffa arbetarna i början. Metrobygget i Köpenhamn är en mångmiljardsatsning. Danska staten och Köpenhamns kommun är beställare. Kontraktet gick till CMT, som i sin tur kontrakterade mängder av underleverantörer. Underleverantörerna har tagit in gästarbetare från flera olika länder. Gästarbetarna är inte är bundna av gällande kollektivavtal i Danmark och underleverantören kan hålla ner lönerna för arbetarna på bygget. Resultat blev en stor arbetsplats, med 22 olika språk representerade.Facket tror att upp mot 98 % av arbetarna på bygget är gästarbetare.

Byggföretagen började med att sätta upp fem meter höga staket och där släppte de inte in någon. Inte facket och inte ens beställaren släpptes in. De första två åren under bygget var det tillknäppt på det sättet. Danska facket 3F organisera utländska gästarbetare i Danmark de säger att det var frustrerande att inte ens kunna komma in på bygget och få snacka med arbetarna. Fackets strategi i det läget blev att prata med myndigheter och politiker om det orimliga i situationen och till slut lossnade det.

Underleverantör betalar olika lön efter vilket land du kom ifrån
När fackförbundet 3F väl kom in på bygget så kunde de också börja prata med arbetarna. Ofta finns det en stor misstänksamhet mot fackföreningar. Många av gästarbetarna kommer från länder där fackföreningarna varit korrupta eller en del av ett förtryckande system.

Det började med att facket fick bra kontakt med arbetare vid ett italienskt bemanningsföretag som heter Cipa. Ett företag med 450 arbetare på plats i Köpenhamn, från flera länder. Man upptäckte att Cipa skiktade sina löner utifrån vilket ursprung arbetarna har.

– Man betalade fem euro i timmen till rumäner, sex euro till polacker, sju euro till portugiser och tio till italienare, säger facket till facksidan Stoppa fusket.

Facket såg lönedumpning och särbehandling utifrån vilket land gästarbetaren kom ifrån. Lönerna låg långt under det danska byggavtalet. Nu hade man 35 fall av lönedumping på ett och samma företag. Utifrån deras löner räknade man ut att företaget betalat 47 miljoner danska kronor för lite till sina anställda. Med det kravet gick man till arbetsdomstolen och vann.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons