Kontakta oss

INRIKES

Ny rapport: kapitalismen skapar tandlöshet

Publicerat

den

INRIKES | Klassklyftorna i samhället är tydliga och det syns särskilt i våra munnar. Enligt en rapport från Socialstyrelsen råder det stor skillnad på svenskarnas munhälsa.

Socioekonomiska faktorer har stor betydelse för svenskarnas mun- och tandhälsa. De grupper som har sämst tänder är arbetslösa, personer med sjukpenning och invandrare. Situationen har inte förbättrats sedan 2004 utan tvärtom blivit sämre. Fattiga och ekonomiskt svaga grupper har helt enkelt inte råd att gå till tandläkaren.

Även om högkostnadsskydd finns är det ett karensbelopp på 3 000 kronor och du måste ändå betala hälften av kostnaden upp till 15 000 kronor. Det är pengar som många med sämre ekonomi inte har. Många känner dessutom inte till att det finns tandvårdsstöd och försäkring mot höga kostnader.

Skandinaviska studier har pekat på en lång rad tandhälsoproblem för ekonomiskt utsatta grupper. Det handlar om karies, tandlossningssjukdomar och att tänder saknas. I studierna konstateras det att livskvalitén försämras för de människor som drabbas. En mun man inte tar hand om leder till infektioner som gör att du får funktionsförluster. Det bidrar även till social stigmatisering.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se