Kontakta oss

KONSUMENT KUNGÖRELSE

Ny spelboom med spelreform

Publicerat

den

SPEL OCH GAMING Genom internet har många spel fått en ”revival”. Bordsspel som krävde minst tre till fyra deltagare kan i dag spelas både på datorn och i mobilen. Kultförklarade spel som kom på 80- och 90-talet finns att hitta både i nyversioner och i sina pixliga format – bara för att det medför en speciell känsla.

Men den spelkategori som har fått störst uppsving under den digitala tidsåldern är den bestående av hasard- och kortspel. Några av dessa spel har flera hundra år på nacken men fortsätter ändå att fascinera och underhålla oss. Och nu när Sverige kommer att anamma en ny spellag kan det återigen bli dags för en ny spelboom, varav poker har en stor chans att göra en comeback.

Poker-boomen på 2000-talet

Även om det finns tidiga exempel på hasardspel som digitaliserades, var poker det första spelet att erbjudas på nätet på ett liknande sätt som det gör i dag. Detta resulterade i poker-boomen som spred sig över världen på 2000-talet. Snabbt utvecklades tekniken så att man kunde spela flera olika versioner, delta i turneringar och till slut delta i livespel. Efter en tid började man även att kombinera online- och offlinespelen med varandra och spelare på nätet fick chansen att ta sig vidare till ”poker-VM”, som hålls i Las Vegas varje år. Detta banade vägen för ett stort antal skickliga spelare, däribland flera svenskar, och den första svenska världsmästaren kröntes 2014.

Ny uppgång

Däremot tappade spelet lite i popularitet när fler alternativ dök upp på marknaden. Poker kräver utan tvekan både övning och skicklighet, och man måste ge sig själv tid att utvecklas. Nu verkar det som att online poker håller på att komma tillbaka, och det är fler spelare som väljer att testa på de olika versionerna av bland annat Texas Hold’em och Omaha. Genom pokerklienter, vilket är program man laddar ned till sin dator istället för att man spelar direkt på nätet, får man tillgång till både övningsprogram och turneringar i olika nivåer, och man får chansen att pröva sina vingar i sin egen takt. Och tack vare den kommande spelreformen är det troligt att pokerscenen återigen kommer att blomstra.

(”Apple MacBook” (CC BY 2.0) av pestoverde.)

Kortfattat om den nya spellagen

Som inom många andra sektorer har Sverige valt att avsluta det monopol som innebar att endast staten fick bedriva spelverksamheter. Från och med 1 januari 2019 kommer privata, godkända aktörer få vara verksamma i Sverige förutsatt att de ansöker om en spellicens och att de betalar en vinstskatt på 18 procent. Det kommer innebära både en bättre arbetsmiljö för spelbolagen samt ett tryggare spelande för konsumenterna.

Spelbolagen kommer att bli skyldiga att skydda konsumenten, som i sin tur ska få ett större inflytande över att styra sitt spelande. Hen ska kunna stänga av sig från allt spel utan krav på anledning, och måste uppge hur mycket hen ska kunna spela för – utan att det ska kunna överstigas. Detta hoppas leda till att spelmarknaden blir säkrare och seriösare både för spelare och för spelbolag.

 

Fortsätt läsa
Annons